Nike doet eigenlijk helemaal niks tegen Lance Armstrong

17-10-2012 16:59


Nike is gezwicht voor de protesten. Het bedrijf heeft het contract met Lance Armstrong opgezegd. Officieel omdat hij Nike meer dan een decennium misleid zou hebben en omdat het bedrijf doping op geen enkele manier tolereert. Maar ze blijven Livestrong wel steunen. Eigenlijk doen ze dus helemaal niets.

De liefdadigheidsorganisatie van Lance is namelijk op geen enkele manier los te zien van zijn dopingverleden. Natuurlijk, de stichting is al in 1997 opgericht, maar zonder alle overwinningen van Armstrong had niemand geweten dat Livestrong ook maar bestond.

Voor de bühne
Nike blijft de stichting steunen. De stichting die vooral sinds 2004 aan bekendheid won door het bekende polsbandje. De stichting die praktisch één is met misschien wel de grootste dopingzondaar ooit. Dan neem je dus geen afstand van die dopingzondaar. Dan doe je dat alleen voor de bühne.

Nike kan nu natuurlijk stellen dat Armstrong geen voorzitter meer is van Livestrong. Dat is helemaal waar. Maar ook dat is alleen maar officieel natuurlijk. Hij blijft gewoon in de raad van bestuur zitten. De nieuwe voorzitter Jeff Garvey zal niet meer dan een stroman zijn.

Besmet
Nike had hier stoerder moeten zijn en ook het geld dat geld een stichting gaat die alleen zo groot is doordat de oprichter zichzelf regelmatig volspoot, stopzetten. En terugeisen. Daar scoor je ook niet direct punten mee. Het valt namelijk ook negatief uit te leggen. Nike had er echter ook voor kunnen kiezen om het sponsorgeld dan maar naar een ander fonds tegen kanker te sturen. Zelfde doel, maar niet besmet met doping.

Maar ja. Hadden we anders moeten verwachten van een bedrijf dat na de publicatie van een vernietigend rapport nog verklaart vierkant achter iemand te staan. Een bedrijf dat pas na veel protest terugkomt van die uitspraak.

Ik had mijn twijfels bij de uitspraak van Kathy LeMond. Zij had onder ede verklaard dat Nike 500 duizend dollar smeergeld aan UCI-voorzitter Hein Verbruggen betaalde om een dopingtest te laten verdwijnen. Maar zoals Nike zich nu gedraagt, kan ik dat ook nog prima geloven.