ThePostOnline

‘De Waarde van Defensie’ – te hulp schieten zonder schieten

18-10-2012 17:53

Ook als er geen oosterburen zijn die het op hun heupen krijgen heb je een behoorlijke krijgsmacht nodig. Wat niet onvermeld bleef in het rapport De Waarde van Defensie van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat vorige week maandag verscheen. Naast voorbereid zijn op een oorlog moet Defensie paraat blijven voor andere rampen. Deze week beoefent de krijgsmacht in Ossendrecht civiele rampenbestrijding van chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve aard (CBRN/E). Dergelijke rampenbestrijding wordt op de nieuwe gezamenlijke CBRN-school in Vught onderwezen. Defensie werkt hierbij samen met onder meer politie, brandweer, geneeskundige hulpverleningsorganisaties, RIVM en TNO. Naast omkomen door vergiftiging, onnatuurlijke straling of ontploffingen, kunnen we in ons land bovenal goed verzuipen. Waar Defensie eveneens bij te hulp moet kunnen schieten zonder te schieten. Met name als het Dijkring 14 gebied onder water loopt krijgt Defensie het druk. Erg druk.

Dijkring 14 -uit Ralf Mohnens ‘Massa-evacuaties bij overstromingen in Nederland – Hoe goed is Nederland voorbereid?’

Ralf Mohnen volgde de opleiding Master of Crisis and Disaster (MCDM) bij de Dienst Weg- en Waterbouwkunde en schreef de scriptie: ‘Massa-evacuaties bij overstromingen in Nederland – Hoe goed is Nederland voorbereid?’ (2008, 58 pagina’s .pdf ), waarin een Dijkring 14-rampscenario wordt geanalyseerd. Kort samengevat: gezien de geringe waarschuwingstijd (6-12 uur) die er is in het geval van een uitzonderlijke storm+springvloed en de tijd dat een massa-evacuatie in beslag neemt (3-6 dagen), zijn de (potentiĆ«le) problemen voor burger en overheid gigantisch. Begrijpt-weet de burger het? Nee, niet echt. Heeft de overheid het in het snotje? Ja. Wordt er door de overheid ‘aan gewerkt’? Ja. Kan het beter? Ja.

Als er serieuze shit gebeurt, bel je het leger. Nu kan het zo zijn dat de vaste telefoon alleen ruis geeft en je smartphone uitsluitend nog spelletjes wil doen met zo’n D14-calamiteit, dus mag je hopen dat het 101e Communicatie- en Informatiesystemen bataljon (CIS) van de Landmacht op tijd de poort uit is gegaan.

De tsunami in Japan liet weer zien dat een flinke sloot water een flinke fik niet per se afschrikt, dus kunnen de robuuste blussers van de krijgsmacht, zeker de E-One’s van de Luchtmacht en Marine, een verrekt handige aanvulling vormen op die van de civiele brandweer. Ook om te pompen.

Mocht je toch bijna verzuipen hoop je dat ze bij Defensie regelmatig Floodex-oefeningen meedraaien zodat ze behoorlijk efficiƫnt zijn met reddingswerkzaamheden.

En dat je vriendenkring veel mensen telt die niet liever een zuster als hoer dan een officier als broer hebben. Of weekend warrior willen worden.