Rabobank stopt met sponsoring wielerploeg

19-10-2012 09:09

Rabobank stopt per 31 december 2012 met het sponsoren van de wielerploeg. De bankier stopt met het financieren van de professionele mannen- en vrouwenploeg. De aanleiding om te stoppen met de sponsoring is het keiharde rapport van de Amerikaanse antidopingclub USADA over de wielrennerij. Rabobank blijft wel de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden ondersteunen.

Onder ede verklaard
Rabobank ligt al een tijd onder vuur. Eerder dit jaar kwam via de Volkskrant naar buiten dat er jarenlang doping gebruikt werd binnen de ploeg. Het management zou daarvan op de hoogte zijn. In het rapport van USADA kwam ook aan het licht dat ook bij de Raboploeg sprake is geweest van doping. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer, een van de getuigen, onder ede verklaard. Leipheimer was jarenlang kopman van de Rabobank. Michael Rasmussen werd eerder door de ploeg onder verdachte omstandigheden -in de gele trui- uit de Tour de France gezet.

Reactie raad van bestuur
Volgens Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur van de bank, is de beslissing om te stoppen niet zomaar genomen. “Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank.” Desondanks is het niet meer verantwoord voor de bank om door te blijven gaan met het financieren. “Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.”

De renners van de ploeg werden in elk geval niet van te voren ingelicht, zo is op te maken uit de tweet van Mark Renshaw.

Door de publicatie van het keiharde rapport van USADA kent het wielrennen een paar stevige verliezers. Het imperium van Lance Armstrong is bijna volledig afgebrokkeld en nu ook Rabobank zich terugtrekt uit het professionele fietsen lijkt het kwestie van tijd tot andere ploegen ook hun conclusies trekken. De Raboploeg werd in 1996 opgericht. Voorlopig gaat de ploeg door onder de naam ‘White Label’ en gaat men een sponsor zoeken.

Update 10:50 uur
Rabobank wil Marianne Vos wel blijven steunen. De wereldkampioene en olympische kampioene op de weg heeft dit van de bank vernomen. “Natuurlijk ben ik daar blij mee, maar ik moet nog wel afwachten hoe het allemaal gaat lopen.”