Cult

Zadelpijn 2 is vermakelijk damesleed

19-10-2012 12:51

Een lekker avondje weg met je vriendinnen, dat is de theatervoorstelling Zadelpijn 2: Het verwende nest. De voorstelling gaat over zes vrouwen van middelbare leeftijd die samen een grachtenpand, gedoopt tot het verwende nest, gaan verbouwen. Met behulp van twee Poolse bouwvakkers zorgt de klus voor klungelige, grappige en soms serieuze momenten.

Muzikale afwisseling
De gehele cast beschikt over fantastische stemmen die in samenzang nagenoeg nog beter klinken dan solo. Deze stemmen zijn regelmatig te horen bij de vele nummers die tussen de gesprekken door ten gehore worden gebracht. De nummers, bijna allemaal afkomstig uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw brengen een verfrissende afwisseling in de show.

Herkenbaar voor vrouwen
Centraal in de voorstelling staat de grote verbouwing van het gezamenlijk gekochte grachtenpand, maar natuurlijk is elke vrouw afzonderlijk ook al door een hele verbouw sessie heen gegaan. Hierover worden veel grappen gemaakt die in mijn ogen flauw zijn of gewoon een open deur. De rest van het publiek, zaal vol vrouwen van 45+ met af en toe een verdwaalde echtgenoot, deelde mijn mening over de grappen voor het overgrote deel trouwens niet. Bij een grap over een grote hoeveelheid stof, bijgestaan door een handje talkpoeder die de actrice zelf de lucht in gooide, welke welgeteld zes keer werd gemaakt, zorgde keer op keer voor een hard gelach. Natuurlijk komen er in een toneelstuk met alleen maar vrouwen ook de mindere kanten van de vrouw en vriendschap naar boven. De gemene grappen, gedachtes en steken onder water zijn hoogstwaarschijnlijk zeer herkenbaar voor elke vrouw.

Een hoogstaand avondje theater moet je niet verwachten als je naar de dames van Zadelpijn 2 gaat, maar het is de moeite waard. De actrices spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel, vooral het Willemijn-achtige personage (Gooische Vrouwen) in de show is geweldig. De voorstelling Zadelpijn 2 is eigenlijk als een romantische komedie; niet heel sterk verhaal, maar heerlijk om te kijken als ontspanning.

De voorstelling speelt nog tot maart 2013 in theaters door het hele land. Zadelpijn 2 is de opvolger van Zadelpijn en ander damesleed, beide van schrijfster Liza van Sambeek.