De slechte timing van de Rabobank

20-10-2012 13:00

Ik ben eigenlijk een beetje klaar met al die artikelen over doping in mijn geliefde wielrennen. Ik ben in denial. Toen ik vrijdagochtend op Teletekst keek zag ik het bericht dat Rabobank zou stoppen met zijn wielersponsoring. Toen keek ik in de redactiemail van Sport.thepostonline.nl en zag dat ik de eerstvolgende was om een artikel te schrijven. Geen stuk over een tennisser, zwemster of voetballer dus, maar over wielrennen. Taking one for the team.

Druppel, emmer
Want natuurlijk heb ik er wel een mening over, of het verstandig is dat Rabobank uit het wielrennen stapt. Natuurlijk mag het, maar de timing is een beetje raar.

De Rabobank heeft ooit aangegeven dat ze zouden stoppen met sponsoren als er structureel doping zou worden gebruikt in de ploeg. En hoewel er vraagtekens gezet kunnen worden bij Leipheimer, Barredo, Rasmussen, Mentsjov, Thomas Dekker en eerder Marc Lotz lijkt er geen structureel dopingprogramma te zijn. Ja, er waren de verdachtmakingen in De Volkskrant over Oostenrijk, maar daar is ook niemand veroordeeld.

De zaak-Armstrong lijkt de druppel te zijn geweest, maar die heeft vrij weinig met de bankploeg te maken. Eerdere druppels hadden de emmer makkelijker hadden kunnen of moeten laten overlopen. Tijdens de Tour de Dope bijvoorbeeld. Festina uit de Tour, TVM hard aangepakt. Het was duidelijk dat iedereen gebruikte. Het wielrennen was op zijn allerziekst. Als er ooit een tijd was om uit het wielrennen te stappen was het toen.

Nu gaat de ploeg door, maar dan zonder de naam Rabobank op de pakjes en auto’s. Netjes van de boerenleenbank dat ze hun contract uitdienen. Het zou mooi zijn als er daarna geen sponsor zou worden gevonden en de wielrenners zich over de bestaande ploegen zouden moeten verspreiden.

De uitspraak van bondscoach Leo van Vliet over de pampering van de Raborenners kan worden getest. Faalt Mollema als hij in een strengere ploeg terecht komt? Bloeit Gesink op als hij zelf zijn billen moet afvegen?

Het is jammer dat de Rabobank stopt. Jammer dat een van de langst bestaande wielerploegen ophoudt. Jammer dat de grootste Nederlandse ploeg misschien verdwijnt. Op de verkeerde tijd om de verkeerde reden. Of het wielrennen echt schoner aan het worden is zoals de renners en journalisten iedereen willen laten geloven weet ik niet. Zo’n insider ben ik niet. Wel is het duidelijk dat de zaak-Armstrong niks tot enorm weinig met de ploeg te maken heeft. Van een bank zou je verwachten dat ze pas iets doen als er harde bewijzen zijn.

Grappen dat Rabobank uit de bankenwereld moet stappen vanwege het financiƫle bedrog zijn niet grappig om hieronder te maken en worden niet op prijs gesteld door deze auteur.

CC-foto: e-MagineArt.com