Weekend Wrap-Up: Week 42

22-10-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer vooral veldrijden. En nog wat dingen.

Blubber
Sommige sporten worden maar door een klein aantal landen beoefend. Korfbal bijvoorbeeld, langebaanschaatsen, fierljeppen. Maar weinig sporten waar één land zo enorm domineert. Veldrijden is zo’n sport. Waar wielrennen een grote sport is en ook het mountainbiken in vrij veel landen groot is is veldrijden eigenlijk alleen Belgisch. En dan ook nog vooral Vlaams. Driekwart van de top tien van een willekeurige wedstrijd bestaat uit zwart-geel-rode vlaggetjes.

Een raar wereldje. Uw auteur was in 2006 op het WK in Zeddam en mocht de sfeer bij een veldrit uit eigen hand meemaken. Toeschouwers, vooral mannen, die de kou trotseren om mannen een uur lang rondjes te zien rijden. Waar de chefs van de etenstentjes alles in de frituurpan gooien. De worst op mijn hotdog had daardoor meer weg van een stuk plastic. Maar wel lekker warm. En bier, veel bier. En veel Vlamingen dus.

In die sport heb je de afgelopen jaren Richard Groenendaal, Lars Boom de Tsjech Stybar gehad om de Belgen het lastig te maken. Na de switch van Lars Boom naar het wegwielrennen ontstond er een Belgische overheersing. Saai dus. Alleen leuk voor de Belgen.

Maar nu is er hoop! In het Tsjechische Tabor won de Belg Kevin Pauwels, maar de nummer twee was Lars van der Haar. Een Hollander! En nog een jonkie ook. Van de Haar is namelijk regerend wereldkampioen bij de beloften. Mag eigenlijk nog niet meedoen met de senioren, maar kreeg dispensatie. Bij de vrouwen won de Nederlandse Van Paasen en bij de jonkies won Mathieu van der Poel, ja, de zoon van. Nederlands toekomst in het veldrijden ziet er ineens een stuk zonniger uit!

De rest
Van Gerwen won alweer een toernooi, Inge Dekker greep in één van haar laatste wedstrijden voor haar pauze zilver. En Michel Butter werd twaalfde tijdens de marathon van Amsterdam, in een mooie tijd, 2.09.58.

CC-foto: Peter Huys