Laatste debat is gemiste kans voor Romney

23-10-2012 10:44


Vannacht stonden president Obama en Mitt Romney voor de laatste keer van dit campagne-seizoen tegenover elkaar in een verkiezingsdebat. De winst van Romney in het eerste debat was (voorlopig) de grootste game changer van deze campagne, maar toch doen de peilingen in de swing states vermoeden dat Romney nog terrein goed moet maken. Daarom vormde het debat vannacht een laatste strohalm voor de Republikein, die moest hopen op een misstap van de president of een bijzonder effectieve aanval van hemzelf. Van beide was geen sprake en daarom was het debat vooral belangrijk op grond van wat het niet was: een game changer.

Paarden en Bajonetten
Voor de liefhebber was het een leuk debat om te volgen, met grappige momenten. Vooral de discussie over de vraag of de president de krijgsmacht niet teveel heeft uitgekleed, was leuk. Zoals president Obama aangaf:

“You (Romney, red.) mentioned the Navy, for example, and that we have fewer ships than we did in 1916. Well, Governor, we also have fewer horses and bayonets, because the nature of our military’s changed. We have these things called aircraft carriers, where planes land on them. We have these ships that go underwater, nuclear submarines. And so the question is not a game of Battleship, where we’re counting slips. It’s what are our capabilities.”

Voor de zwevende kiezer die had gehoopt vandaag een keuze te maken, heeft het debat echter weinig opgeleverd. Uit een peiling van CNN direct na het debat, blijkt dat 50 procent van de nog twijfelende kiezers vandaag niets is opgeschoten, terwijl de overige 50 procent zich gelijkmatig over Romney en Obama verdeelde. Geen grote verschuivingen dus, terwijl Romney nog wel een grote verschuiving kan gebruiken.

Kiesmannen
Wat vaak vergeten wordt als mensen naar de swing states kijken, is dat president Obama buiten die staten op meer kiesmannen kan rekenen dan Mitt Romney. Als je alleen de zogenaamde blue states en red states meeneemt, kan president Obama rekenen op 237 kiesmannen en Mitt Romney op 191. Aangezien een kandidaat 270 kiesmannen nodig heeft om de verkiezingen te winnen, hoeft de president in minder swing states te winnen dan zijn tegenstander. Ter illustratie: als de huidige peilingen ook de uitslag zouden worden in de swing states, wint Romney in Florida, Colorado, Virginia en North Carolina, terwijl Obama wint in Wisconsin, Ohio, New Hampshire, Nevada en Iowa. Dat zou een verdeling van de kiesmannen van 281 tegen 257 opleveren, in het voordeel van de president. Als Obama alleen wint in Ohio, Wisconsin en Nevada, drie staten waar hij consequent goed scoort, is hij al nagenoeg verzekerd van de winst.

Romney moet dus een achterstand overbruggen, en is daar vandaag niet in geslaagd. Dat was ook een moeilijke opgave, aangezien buitenlands beleid juist één van de krachten is van president Obama. Romney had een verspreking of misstap nodig van zijn tegenstander, of een bijzonder effectieve aanval die hij nog niet eerder had laten zien. Dat was de inzet van dit laatste debat, en het gebrek aan een dergelijk moment heeft een overwinning van Mitt Romney op 6 november nog moeilijker gemaakt. In veertien dagen is nog van alles mogelijk en game changers komen vaak wanneer ze het mist verwacht worden, maar de vooruitzichten voor Mitt Romney zijn na dit laatste debat alles behalve rooskleurig.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.