Politiek

Hans Spekman maakt korte metten met Groningse partijtop

24-10-2012 23:57

Hans Spekman houdt grote schoonmaak in Groningen. De fractievoorzitter en afdelingsvoorzitter moeten opstappen, ook mogen de twee afgetreden PvdA-wethouders niet meer terugkeren in het college. Het partijbestuur van de PvdA neemt de aanbevelingen van Jacques Tichelaar over: “Alle cultuurdragers in de PvdA Groningen moeten plaatsmaken, zodat er verder gegaan kan worden met een schone lei.”

“Om werk te kunnen maken van een noodzakelijke cultuurverandering binnen de Groningse gemeentepolitiek, wordt voorgesteld dat de fractievoorzitter en afdelingsvoorzitter hun positie ter beschikking stellen. Daarnaast zal men op zoek gaan naar nieuwe wethouders in het deze week te vormen college,” schrijft Spekman woensdagavond op de website van de PvdA.

Woensdag werd bekend dat er een akkoord in Groningen is bereikt sinds de bestuurscrisis van vorige maand. ‘s Avonds laat werd op de website van de PvdA het rapport gepresenteerd van Jacques Tichelaar -Commissaris van de Koningin in Drenthe- die onderzoek deed naar de sociaal-democratische bestuurscultuur in de stad.  Dat liegt er niet om.

‘Zelfbeschadiging en etterende open wonden’
“Geïnterviewden schamen zich om lid te zijn van de PvdA”, schrijft Tichelaar in het rapport. En: “Men is gericht op zelfbeschadiging en het openhouden van etterende wonden. ” De Groningse PvdA heeft een houding van:  “‘We rule this country’, wij weten wel wat goed voor u is,” valt in het rapport te lezen. Wethouder Elly pastoor en Piet Boekhoudt, de voorzitter van de PvdA in de stad Groningen moeten nu dus weg. Partijleider en wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij waren al door hun achterban weggestuurd, Spekman is het daar mee eens.

Het gehele rapport leest u hier (PDF).