Ron Jans is de ideale coach voor NAC Breda

24-10-2012 17:00


Maandagavond werd bekend dat Ron Jans weg moest bij Standard Luik. De volgende ochtend kreeg John Karelse zijn congé bij NAC Breda. Nu is 1 en 1 in de voetbalwereld lang niet altijd twee, maar in dit geval zou dat het volgens mij wel moeten zijn. Ron Jans is namelijk de ideale coach voor dit NAC.

Het gaat natuurlijk erg slecht met NAC. Als enige Eredivisie-club staat de ploeg in de financiële categorie 1 van de KNVB. Dat betekent: Geen geld mogen uitgeven zonder dat de bond het goed vindt. Eigenlijk het liefst helemaal geen spelers kopen dus bijvoorbeeld.

Parallellen
Ron Jans heeft ervaring met een club in nood. Daarvoor moeten we wel een paar jaar terug in de tijd. Een jaar of tien om precies te zijn. Jans was toen assistent trainer van FC Emmen en werd in een klap hoofdtrainer van FC Groningen. Met Groningen ging het toen erg slecht. Geld was er niet en op sportief vlak was het ook niet veel.

Jans wist de club in de Eredivisie te houden. De seizoenen daarop ging het telkens een beetje beter met FC Groningen. Onder leiding van Jans werd de ploeg in 2006 zelfs derde. In de periode dat het kommer en kwel was in het noorden, heeft Jans nooit gezeurd om veel aankopen. Hij wist dat het niet kon en schikte zich daarin. De parallellen met NAC op dit moment lijken me duidelijk.

Doorselecteren
Jans heeft bovendien het talent om talenten zo te triggeren dat ze als gelouterde voetballers spelen. Datzelfde doet hij met mindere voetbalgoden. Wat de oud-leraar Duits nu precies doet, durf ik niet te zeggen maar veel voetballers leken onder hem toch beter te spelen dan ze in hun verdere loopbaan deden.

Dat heeft NAC ook nodig. De ploeg bestaat uit veel oudere, vaak transfervrij opgehaalde, spelers. Die moeten nu nog zo worden gekieteld dat ze weer net zo hun best doen als toen ze hun debuut in het betaald voetbal maakten. Daarnaast moet NAC Breda gaan doorselecteren. Talenten door laten stromen. Jans kan dat prima. Hij is wat dat betreft bovendien een man voor de lange termijn. Niet iemand die een club in een halfjaar volledig omgooit, maar wel iemand die een club langzaam maar zeker naar boven brengt. Ideaal voor NAC. Die hebben toch niet het geld om alles in een klap te doen.

Maniertjes
Hij durft bovendien ook impopulair te zijn tegenover spelers dit toch een grote naam hebben. Denk maar aan een Bas Dost bij SC Heerenveen. Dat is iets dat bij iedere club van pas komt. Wel een groot nadeel: Jans slaat daarin af en toe wel een beetje door. Hij is erg koppig en geeft niet graag zijn ongelijk toe. Dat is niet altijd in het voordeel van de club.

De Zwollenaar is natuurlijk sowieso een eigenheimer. Net zoals de meeste leraren Duits, trouwens. Hij heeft wat nare maniertjes die niet altijd even goed zullen vallen. Bij de concurrentie niet, maar bij een nuchtere (tot op zekere hoogte dan) volksclub als NAC ook niet direct. Als het slechter gaat, is de kans groot dat die alleen erger worden. Al toont dat wel strijd en passie. Daar houden ze bij NAC wel weer van. Daarnaast heeft hij wel sterke leiding van een technisch directeur nodig. Anders lijkt hij te verzuipen, zo bleek bij SC Heerenveen.

Voor de top is Jans niet geschikt, hij lijkt bijvoorbeeld moeilijk met vedetten om te kunnen gaan. Voor iedere club daaronder is Jans een toptrainer. Voor NAC dus ook. Hopelijk is hij niet te duur voor de Parel van het zuiden.