Politiek

Nieuwe thuiskopieheffing vastgesteld

25-10-2012 09:41

Met ingang van 1 januari 2013 komt er, afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuiskopieheffing van maximaal 5 euro op smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen. Audio-videospelers krijgen een heffing van maximaal 2 euro. Voor pc’s en laptops geldt straks een vast bedrag van 5 euro, voor externe hdd-drives is dat 1 euro.

Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 3 eurocent. De  regeling is tijdelijk en duurt een jaar. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Heffing veel te hoog’
De maatregel moet 60 miljoen euro opleveren. De brancheorganisaties lieten eerder een onderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat deze heffing veel te hoog is. Uit het onderzoek komt een lager schadebedrag, namelijk 12,8 miljoen euro per jaar. Daar komt bij dat er ook sprake is van een promotie-effect wat betekent dat makers van muziek- of films meer geld ophalen door de promotie van het materiaal. Dat zou zo’n 0,7 miljoen per jaar waard zijn. De jaarlijkse schade zou dan 12,1 miljoen bedragen.