Politiek

Marianne Thieme bagatelliseert moord op Pim Fortuyn

29-10-2012 15:33

Opmerkelijke zo niet bizarre uitspraak van Partij voor de Dieren-voorvrouw Marianne Thieme in de documentaire ‘Hoe bont kun je het maken?’ die vanmiddag wordt gepresenteerd. In de documentaire van Willy Lindwer over de vaderlandse pelsdierhouderij lijkt er even sprake van een misverstand tussen interviewer en politica.

In de documentaire hebben Thieme en Lindwer een gesprek over de toekomst van de Nederlandse nertsen.

Marianne Thieme:
“En zoals we ook anders zijn gaan kijken naar vrouwen en anders zijn gaan kijken naar zwarten, zo moeten we ook anders gaan kijken naar dieren….”

Willy Lindwer:
“Nu kan de liefde voor dieren ook uit de hand lopen, kijk naar Pim Fortuyn”

Marianne Thieme:
“Ja, als je bijvoorbeeld naar de hondjes van Pim Fortuyn kijkt,
dan is dat inderdaad een uit de hand gelopen liefde, want die dieren die lijden….”

Willy Lindwer:
“Ik heb het niet over de hondjes van Pim Fortuyn, ik heb het over zijn dood!”

Marianne Thieme:
“Oh ja? Ik heb het over de hondjes van Pim Fortuyn!”

In de 50 minuten durende documentaire wordt ingegaan op het dreigende verbod in Nederland op de pelsdierhouderij. Een initiatiefwet van PvdA en SP om in Nederland het houden van nertsen te verbieden is deze zomer aangenomen door de Tweede  Kamer, maar het komt binnenkort ter stemming in de Eerste Kamer. De debatten zijn heftig en gekleurd met tal van emoties en beweringen. Maar kloppen die beweringen? Fact checking is sinds de laatste verkiezingen in de mode en dat is wat in deze documentaire wordt gedaan aan de hand van gesprekken met voor- en tegenstanders, politici, toonaangevende wetenschappers en opinieleiders.