Politiek

Regeerakkoord Rutte II zowel links als rechts

29-10-2012 17:11

Mark Rutte en Diederik Samsom presenteerden maandagmiddag hun regeerakkoord ‘Bruggen slaan’, op de achtergrond een brug zonder wegdek. Het nieuwe kabinet Rutte zal zich baseren op drie pijlers. “De schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei”, zei VVD-leider Mark Rutte maandag bij de presentatie van het regeerakkoord. Er al 16 miljard euro worden bezuinigd. Rutte zei dat zijn VVD in de onderhandelingen met de PvdA twee ‘gevoelige concessies’ heeft gedaan. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procent per jaar beperkt. Dat geld wordt niet gebruikt om het begrotingstekort in te zetten, maar gaat via lagere belastingen terug naar de burger. Ook kunnen starters op de woningmarkt hun restschuld meefinancieren.

Woningbouwcorporaties moeten terug naar hun kerntaken. Scheefwonen door mensen met een hoog inkomen wordt tegengegaan door de huren marktconform te maken. Rutte noemde als tweede concessie dat het regeerakkoord de inkomensverschillen verkleint.

‘Het zal heus nog wel eens knetteren tussen deze partijen’
VVD en PvdA moesten volgens Diederik Samsom ‘taboes doorbreken’ om oplossingen te vinden waarmee Nederland op de langere termijn geholpen is en sterker uit de crisis kan komen. Volgens Samsom voelden hij en Rutte al vanaf hun eerste gesprek de urgentie om uit de impasse te komen waarin Nederland zat als gevolg van vijf verkiezingen in 10 jaar tijd. “We moesten een aantal taboes doorbreken. We waren daartoe bereid, het is gelukt en ik ben daar trots op.” Rutte voegde daar aan toe: “Het zal heus nog wel eens knetteren tussen deze partijen, maar ik ben ervan overtuigd dat we eruit komen.”

Brandstof en drank duurder, wietpas van de baan
De accijns voor diesel wordt in 2014 verhoogd met 3 cent per liter en komt daarmee op ongeveer 46 cent per liter. De accijns op lpg wordt verhoogd met 7 cent per liter en komt daarmee op ongeveer 18 cent per liter. Het nieuwe kabinet verhoogt de accijns op sigaretten, bier, wijn, diesel en lpg. Accijns op bier, wijn, sherry en port wordt met ingang van 2014 verhoogd met ongeveer 14 procent. De accijns op een pakje sigaretten van 19 stuks en de accijns op een pakje shag van 40 gram worden in hetzelfde jaar verhoogd met ongeveer 9 cent.

Verder staat in het regeerakkoord dat de wietpas verdwijnt. Klanten van coffeeshops moeten straks nog wel een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uittreksel uit het bevolkingsregister laten zien om aan te tonen dat ze in Nederland wonen.

Asielwetgeving
PvdA en VVD gaan illegaliteit strafbaar stellen. Migranten mogen de eerste zeven jaar geen uitkering aanvragen, in die periode krijgen ze geen stemrecht. Deze termijn lag eerst op vijf jaar. Daarnaast komt er een pardon-regeling voor asielkinderen die in Nederland zijn geworteld.

Publieke omroep
De publieke omroep krijgt opnieuw met een bezuiniging te maken. Vanaf 2017 is een structurele bezuiniging van 100 miljoen euro in het regeerakkoord opgenomen. De eerste stap wordt in 2016 gezet met een bezuiniging van 50 miljoen. Ook het eerste kabinet van premier Mark Rutte sneed in het budget voor de publieke omroep.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen vindt u hier, het volledige akkoord hier (PDF).