Sandy gooit ook verkiezingen overhoop

30-10-2012 17:42


Hier in Washington D.C. is Sandy zonder al te grote problemen voorbij getrokken. Het omgewaaide hek in de achtertuin – ik verblijf een paar dagen bij familie – hebben we zojuist weer overeind gezet en de tuin is nog een moeras, maar de stroom heeft het de hele nacht volgehouden en ook voor de rest hebben zich geen grote problemen voor gedaan. Natuurlijk ziet de hele wereld de chaos in New York, maar met het oog op de verkiezingen kan die chaos nog veel verstrekkender blijken. Alle peilingen die je voorlopig gezien hebt, kunnen het raam uit.

Swing states
Van de swing states zijn New Hampshire en Virginia het meest direct door Sandy geraakt. Beide staten hebben last van overstromingen aan de kust, en hebben schade ondervonden van de wind. Het meest nadrukkelijke probleem daardoor is stroomuitval. Nou zal dat in de grote steden in de komende dagen wel opgelost worden, maar kleinere plaatsjes kunnen zomaar een week zonder stroom zitten. En als daar dinsdag geen stroom is, werken de stemcomputers ook niet. Bovendien is het maar de vraag of alle wegen weer open zijn die nu blank staan, of zijn afgesloten dankzij omgevallen bomen. Kunnen mensen dus wel bij hun stemlokaal komen volgende week?

De swing state aller swing states is echter Ohio. Wie daar wint, heeft de beste papieren voor het presidentschap. In Ohio woeden as we speak sneeuwstormen met dank aan Sandy, zoals ook op bovenstaande satellietbeelden te zien is. Die sneeuwstormen zelf zullen wel weer voorbij zijn volgende week, maar dat betekent niet dat de stroom in Ohio weer hersteld is, of dat de wegen weer begaanbaar zijn. Mensen die in alle peilingen als likely voters bestempeld werden, kunnen wellicht dinsdag hun huis nog niet uit.

Gevolgen
Het is moeilijk om de electorale gevolgen van dergelijk natuurgeweld te voorspellen. Toch valt er het één en ander te verwachten. Als de wegen slecht begaanbaar zijn, zullen oude mensen over het algemeen thuis blijven. Met sneeuw en ijs op de stoep zullen juist zij niet gaan stemmen, en dat zal vooral de Republikeinen problemen opleveren. Daar staat tegenover dat bij een slechte opkomst juist vaak de mensen thuis blijven die eigenlijk niet zoveel met het electorale proces hebben: de minderheden en armeren die toch al niet het gevoel hebben dat de overheid veel voor ze doet. Dat is dus weer in het nadeel van de Democraten. En dan heb je nog de verdeling tussen de stedelijke gebieden – die worden het eerste hersteld en opgeruimd en stemmen vaak overwegend Democratisch – en het platteland, waar wegen langer onbegaanbaar zullen blijven en waar meestal Republikeins gestemd wordt.

In 2008 stemde het zuiden van Ohio, waar het nu sneeuwt, overwegend Democratisch, terwijl het oosten, waar het nu het regent, Republikeins stemde. Het is echter de verwachting dat de sneeuwstormen nog iets meer langs de oostgrens naar het noorden op zullen trekken. Daarmee is het niet duidelijk of de schade zich vooral beperkt tot het Democratische zuiden van Ohio, of dat ook het Republikeinse oosten er aan moet geloven. En de vraag daarna is hoe de beide kandidaten zich aan de staat tonen. Terwijl president Obama zich vanuit het Witte Huis buigt over de noodhulp aan de oostkust, is Mitt Romney op dit moment in Ohio ‘om de bevolking te helpen.’

Het is duidelijk dat Sandy een echte game changer is. Zoals in 2008 niemand kon voorspellen welke impact de financiële crisis zou hebben op de verkiezingen, zo kan op dit moment niemand met zekerheid zeggen welke gevolgen Sandy zal hebben. Het is echter wel duidelijk dat die gevolgen verstrekkend kunnen zijn. Tijd dus om alle peilingen uit het raam te gooien en af te wachten wat 6 november zal brengen.

Adriaan Andringa heeft Sandy goed doorstaan in Washington D.C. maar is voorlopig gestrand in zijn tocht langs de oostkust.