Politiek

PvdA draait op Kunduz

31-10-2012 14:58

Frans Timmermans zei het twee weken geleden nog zó stoer: “Het is niet ons probleem, maar dat van andere partijen.” Die woorden bleken niets waard; de sociaal-democraten steunen de missie in Kunduz nu voor ‘honderd procent’.

“We hebben altijd gezegd dat de papieren werkelijkheid in Den Haag niet strookt met de situatie in Afghanistan. Er zijn onzinnige voorwaarden gesteld. Het is niet ons probleem, maar dat van andere partijen”, zei beoogd minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans tegen de Volkskrant. DIe papieren werkelijkheid is nu dus door de PvdA gesteund concreet beleid.

PvdA wil ‘onzinnige’ missie toch afmaken
Diederik Samsom legde de grootse en meeslepende draai woensdagmiddag tijdens het debat over de Kabinetsformatie als volgt uit: “Ook al betwisten wij de zinnigheid van de missie toen die begon, halverwege stoppen is nog ongelukkiger, aldus de voorman van de sociaaldemocraten.” Om daar aan toe te voegen: “We willen het nu graag zo goed mogelijk afmaken.”

Ongeveer 540 Nederlanders verblijven in Afghanistan voor de missie om plaatselijke agenten te trainen en het rechtssysteem te versterken. De missie heeft inmiddels honderden miljoenen euro’s gekost.