Politiek

De cartoon die u niet mag zien van advocaat Theo Hiddema

01-11-2012 12:33

Een nieuwe cartoonrel. Ditmaal geen boze baarden in het Midden-Oosten maar een getergde Maastrichtse strafrechtadvocaat. Theo Hiddema is boos op NRC-cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Hiddema wil dat een cartoon waarin hij wordt genoemd, wordt gerectificeerd. Tevens wil hij Oppenheimer verbieden de plaat verder te verspreiden.

Vrijheid van meningsuiting; het blijft ingewikkeld voor sommigen. De cartoon verscheen in het Maastrichtse weekblad De Ster.

‘Addergebroed’
Hiddema kwam onlangs in opspraak nadat een oud-cliënt aangifte tegen hem deed wegens smaad, laster en schending van het beroepsgeheim. Hiddema had hem onder meer uitgemaakt voor ‘addergebroed’ en ‘onbetrouwbaar sujet’.

Oppenheimer wordt bijgestaan door advocaat Mira Herens van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Zij stelt dat de expressievrijheid van Oppenheimer is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en dat de ergernis van Hiddema over vermeende schade aan zijn goede naam de publicatie van de cartoon niet onrechtmatig maakt.

Oppenheimer zegt: “Als een rechter dit verbiedt, dan kunnen Berlusconi, Papandreou en zoveel andere mensen die ik in het verleden heb getekend ook wel naar de rechter stappen,” zegt Oppenheimer tegen Maastricht Dichtbij.