Sport

Een grootse ode aan het kleine voetbal

01-11-2012 19:00

De KNVB-beker is een ondergeschoven kindje in Nederland. Voor veel topclubs is het een mooi als je de Dennenappel wint, maar ligt niemand er echt wakker van als je er in de derde ronde per ongeluk uitvliegt tegen bijvoorbeeld Roda JC.


Juist die attitude zorgt er voor dat je in de eerste ronden op van het toernooien getracteerd wordt op wedstrijden van Ajax en PSV B die het zichzelf tegen een amateurclub onnodig lastig maken. Je kan op zo’n moment natuurlijk gaan zitten mokken over het abominabele niveau van de wedstrijd, maar leuker is het om je aandacht te verleggen naar kleine. Voetbal op microniveau, cultvoetbal in optima forma.

Poetsdoeken en hygiënemateriaal
Hoe mooi is het dat een dorp met twee clubs gesponsord door een poetsdoekenleverancier twee dagen lang in de ban is van de bekerconfrontaties met Ajax en AZ. Dat ONS BOSO Sneek het hele veld eenmalig laat omringen met een extra tribune en dat godbetert Sandor van der Heide en Mark de Vries hun laatste restje voetbalwaardigheid in de strijd gooien voor een laatste schittering op het hoogste niveau. Mark de Vries, nog altijd een held in Edinburgh, die afgelopen jaar zijn contract niet verlengd zag worden bij Cambuur en nu zelf z’n shirt wast en ook voor tien minuutjes tegen Ajax z’n longen uit het lijf loopt.

Of Xerxes DZB, dat tachtig jaar geleden nog over het grootste stadion van Rotterdam beschikte. Vergane glorie uit Rotterdam-Noord tegen de grote broer uit Rotterdam-Zuid. In het Rotterdamse Kasteel wordt vanavond voetbalhistorie in het klein geschreven. Terwijl Feyenoord met het oog op de competitie waarschijnlijk mannen als Clasie en de Vrij zal sparen, gaan aan de andere kant van de stad de jongens van Zaterdag 1 met hun voetbalschoenen aan naar bed. Verschil in beleving moet er zijn.

Waar is de liefde voor het spelletje?
Ook bij de fans lijkt dat verschil in beleving er te zijn. Afgelopen zondag zat de Rotterdamse Kuip afgeladen vol. Vast ook met een grote hoeveelheid echte liefhebbers, maar wat beklijfde was de virulente haat die van sommige plekken van de tribunes afspatte. Straks in Amsterdam zal het niet anders zijn met fans wiens supporterschap meer in het teken lijkt te staan van het hartstochtelijk gekoesterde vijandbeeld dan van de liefde voor het spelletje.

De eerste ronden van de KNVB Beker laten zien dat het klein geluk om een grote tegenstander de veel mooiere kanten van het voetbal naar voren laat komen. Klein geluk dat gelukkig nog steeds door een deel van voetbalminnend Nederland herkent en gewaardeerd wordt. Voetbal geluk is humor zoals ze dat bij het St. Pauli van Nederland nog altijd trachten te perfectioneren bijvoorbeeld. Voetbalgeluk is het broodje bal in de kantine van BV Veendam en dan samen lachen om Sjaak Polak die een bal het stadion uitramt.

#IndenBanvanAbe
Op 23 november komt een grote groep voetbalbloggers (waaronder een afvaardiging van Sport.DeJaap) en journalisten, maar bovenal liefhebbers, bijeen voor een grootse ode aan het kleine. Op 23 november is het stadion van het inmiddels ter ziele gegane Haarlem het decor van de wedstrijd tussen blogbroeders en broodschrijvers. Hans Kraaij jr. en niemand minder dan Haarlem-legende Abe van den Ban kruisen als coaches de degens.
We hopen dat Hansie Hansie z’n woedeaanvallen voor één keer de baas is, dan nemen we na afloop gebroederlijk een biertje en een broodje bal. Voetbal zoals voetbal bedoeld zou moeten zijn. Op vrijdag 23 november worden er geen tegenstanders gehaat, op die dag zijn we allemaal IndenBanvanAbe.