Kut, het schaatsseizoen is weer begonnen

01-11-2012 13:00

Afgelopen weekend, het was dus nog oktober, begon het Nederlandse schaatsseizoen met de IJsselcup in Deventer. Een seizoen dat pas over een maandje of vijf, zes tot stilstand zal komen. Tot die tijd zitten we er mee opgescheept en met de enorme aandacht hiervoor van de vaderlandse media.

IJskoorts
Woensdagavond was één van de jakhalzen uit De Wereld Draait Door in Balk. Balk, zegt u dat nog wat? Dat was het Friese dorpje dat uiteindelijk de bottleneck bleek voor het doorgaan van de Friese Elfstedentocht. De Luts, u weet het nog. De beelden van een zijn tranen verbijtende Erben Wennemars zaten ook weer in het item. Zijn gewenste tocht ging niet door. Ondanks dat de temperatuur af en toe nog boven de 10 graden uitkomt was het duidelijk, de elfstedenkoorts kriebelt weer in Hilversum.

Dat zullen we merken aan uren live televisie en bijna evenveel uren reportages. De afgelopen weken konden de schaatswatchers zich al vermaken met de jacht op sponsoren van een paar nieuwe ploegen. Dat het zolang duurde voor een topcoach als Jac Orie om een sponsor voor zijn mannen te vinden is een teken dat zou moeten worden opgepikt door de schaatswereld. Het is te veel. Er zijn teveel ploegen in Nederland, te veel schaatsers die er hun fulltime job van willen maken.

Mart Smeets mag graag de grap maken ‘zet twee fietsen tegen een hek en de Vlaamse tv stuurt er een televisieploeg op af’, maar zo’n zelfde uitspraak is goed over de NOS te maken. Creëer een laagje ijs van een centimeter en de NOS zet er een camera op. Als enige in de wereld zo’n beetje. Ja, in Canada, Noorwegen, de VS, Rusland en Azië hebben ze schaatstoppers, maar die zijn echt niet zo gek dat ze daar uren duur livebeeld aan besteden.

Want schaatsen is een Nederlands feestje. Korfbal, maar dan op ijs.

Mart & Ria
Ik zie ze al warmlopen. Mart Smeets in zijn Noorse trui, zijn oud-bedgenote Ria Visser. Anni Friesinger, die we vervloekten toen ze nog schaatste, maar nu zo enorm schattig is omdat ze Nederlands heeft leren spreken. Rintje Ritsma met zijn rode kop en Erben Wennemars die in zijn enthousiasme vaak de neiging heeft woorden drie keer te herhalen. En dacht u na het wielerseizoen van Herbert Dijkstra af te zijn? Neehoor, zijn stem zal ook de hele winter door uw huiskamer schallen.

Sportprogramma’s en sportbijlages kunnen ook deze winter moeiteloos vol, want het is een preolympisch jaar, dus het nationale debat kan weer losbarsten: Wie krijgt een aanwijsplek? Wie mag voor de derde keer herkansen? En hoogstwaarschijnlijk komt het oer-Nederlandse woord skate-off weer terug. Zes man om één ticket voor het EK Allround. Waar drieënhalve schaatser dankzij prestaties in het verleden een keertje uit de bocht mogen vliegen.

En daar gaan we met z’n allen naar zitten kijken. Met een bord erwtensoep, de rondetijden noterend in een schriftje, lekker knus. Ik denk dat ik dit jaar maar een winterslaap ga houden.