Movember special: baardhaar, kan dat?

01-11-2012 11:41

Met de start van november is het ook weer tijd voor movember. Movember is een ludieke manier om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Tijdens movember laten sommige mannen een maand lang hun snor staan. Leuke actie! Jullie stijladviseurs hebben echter bij veel mannenhoofden enige bedenkingen bij niet-trimmen op andere momenten in het jaar. Wij houden persoonlijk van -bijna- glad, of een licht, subtiel baardje.

In deze blog belichten we, speciaal voor alle heren die mee gaan doen aan movember, vijf typen baardjes, baarden en bijzondere vormen van haargroei.

Type 1: De casual weekendbaard
Een rommelig en soms zelfs lief baardje. Vaak niet bewust gekozen door de man in kwestie, maar uit gemak laten staan. Dat kan. Maar maak het niet TE casual. Na zo’n twee à drie dagen moet ook het weekendbaardje onderhouden worden. Laat dan net het weekend voorbij zijn.

Type 2: Het bedachte lijnenspel
Zo’n baard waarvan je al snel weet dat hij eigenlijk niet klopt. Denk dun streepje vanaf de oren dat op de kin net iets dikker is. Soms afgemaakt met een dun streepje wat door moet gaan voor snor. Geen haartje zit er verkeerd, en beide kanten zijn volledig symmetrisch. Deze man is duidelijk te koel voor zijn gemaakte baard. Aandacht voor de baard juichen we toe, maar houd het bij een gezond evenwicht.

Type 3: De laat-maar-waaien baard
Dit type baard kom je vooral tegen bij kunstenaars die het leven dermate moeilijk vinden dat ze al helemaal geen tijd hebben voor uiterlijke verzorging. Soms ook bij heren die graag door willen gaan als intellectueel. Deze baard is een volledige tegenpool van baard type 2. De baard groeit lekker alle kanten op waar hij zin in heeft. Hij wordt niet getrimd of, erger, hij wordt alleen met een keukenschaar bottig bijgewerkt. Maak een combinatie van type 2 en type 3 en je hebt een goed verzorgde, doch natuurlijk ogende baard.

Type 4: De met-deze-baard-kom-ik-de-winter-wel-door
Deze man begon vol enthousiasme met het kweken van een goede baard, maar lijkt te denken dat het verder verzorgen van zijn uiterlijk nu volledig overbodig is. Net als het onderhouden en schoonhouden van de baard. Deze baar lijkt ons alleen een goed idee wanneer er zich een hongerwinter aandient. En zelfs dan: doe maar niet.

Type 5: De met–deze-baard-ben-ik-aan-het-compenseren
Ook wel bekend als de frustratiebaard, of verstopbaard. Deze baard kan een excuus zijn voor heel veel dingen: haarverlies elders, midlifecrisis, buik die geen buikje meer is, te kleine penis, enzovoort. Hierbij raden we aan: gebruik je baard niet als verhulling. Het werkt namelijk niet. Pak je probleem aan bij de kern. Zit je lekker in je vel en wil je nog steeds een baard? Ga ervoor -type 1 dan he!-.

Samenvattend: vraag je af waarom je de baard wilt, kijk kritisch of een type baard je staat -vraag vooral advies aan mensen in je directe omgeving-, en verzorg hem goed zonder door te slaan. Fijne movember!

CC-Foto: Jack Newton