Skyfall: Bond is back!

01-11-2012 11:43


James Bond viert dit jaar alweer zijn vijftigste verjaardag. Dit, plus het feit dat de vorige film Quantum Of Solace zeer matig was, legde een grote druk op de franchise. Het was do or die. Het is veilig te zeggen dat Skyfall deze druk moeiteloos weerstaat, van begin tot eind blijft het actiespektakel boeien en is het absoluut één van de beste delen van de serie.

In een spectaculaire openingsscène zien we Bond (Daniel Craig) in een achtervolging om geheime gegevens terug te winnen. Dit mislukt als hij neergeschoten wordt door zijn collega (Naomie Harris) en van het dak van een trein in het water valt. Hier begint de bekende Bond opening-credits montage die in deze film uitzonderlijk mooi is, zelf de wat fletse titelsong van Adele klinkt opeens stukken beter.

Op jacht naar de bad guy
Als Engeland aangevallen wordt door een oude bekende van M, gaat de gewonde Bond terug naar MI6 omdat hij weet dat ze hem nodig hebben. Bond is echter aangeslagen en de leiding van MI6 stelt terecht vragen of hij in staat is zijn werk te doen. Hij wordt uiteindelijk goedgekeurd en gaat op jacht naar de bad guy. De intelligente cybercrimineel, die uit is op wraak, wordt weergaloos gespeeld door Javier Bardem. Denk aan de schurk uit No Country For Old Man maar dan blond en wat nichterig.

Alles aan Skyfall is goed uitgedacht en geperfectioneerd. Een aantal shots zijn werkelijk schitterend, waarvan de hoogtepunten in Shanghai en Macau te vinden zijn. Verder is ook al het acteerwerk uitstekend, Craig, Bardem en vooral Dench als M steken er zelfs nog flink bovenuit.

Beste James Bond film van de laatste decennia
Het was een meesterzet van de producers om regisseur Sam Mendes te strikken voor deze film, hij herdefinieert Bond zoals Christopher Nolan dat voor Batman deed. Het is rauwer, grappiger en spannender dan ooit. Het goede nieuws is dat Mendes in ieder geval nog twee films gaat maken met opnieuw Craig in de hoofdrol.

Skyfall is een waardige film als eerbetoon aan vijftig jaar Bond. Ieder onderdeel van de film is goed uitgewerkt en ondanks de lange speelduur verveel je je geen moment. Uitstekende actie, chemie tussen de acteurs, een intelligent verhaal en perfect getimede humor kunnen maar tot één conclusie leiden: Skyfall is de beste James Bond film van de laatste decennia.