De Haasjes zijn ook een leeuwin als moeder gegund

02-11-2012 16:01

Het is overdreven, maar ik maak me soms zorgen om mensen, die ik niet ken. Kent u dat, dat je mensen op tv ziet en daar onwillekeurig een band mee ontwikkelt, die volstrekt van een kant komt. Sterker nog, ik maak me ook zorgen om hun kinderen! Ik weet het is maternalistisch, moralistisch en aanmatigend, maar het is waar. Ik heb dat dus met Estelle, Eva en Mariska.

Estelle
Vanaf het moment dat ik hoorde dat Estelle met Badr Hari op vakantie ging, maakte ik me zorgen om haar en haar lieve kinderen. Die ik niet ken! Hoe komt ze weer van die gast af, dacht ik. Het goede nieuws is dat hij vast zit, zodat Estelle hopelijk langzaam de relatie kan laten doodbloeden. In figuurlijke zin.

Eva
Dan Eva. Om haar maakte ik me niet echt zorgen, ze is een sterke vrouw, slim, niet gek en iedereen heeft wel eens een man waarvan je achteraf denkt: hoe is het mogelijk dat ik daarop verliefd ben geworden. Tot het moment dat het uit ging met haar advocaat. Iedereen denkt dat dat is omdat haar ex gevloerd is, maar dat is te simpel. Plotseling bedacht ik dat ze misschien zwanger was. Een onverwachte zwangerschap kan leiden tot het besef dat je nu nog weg kan, voor het echt te laat is.

Mariska
Bij Mariska de Haas had dat nooit gekund. Ze heeft geen –ahum- seks voor het huwelijk. Dat is op zich zorgelijk, maar daar gaat het nu niet om. Ik ben bang dat de Haasjes hun moeder later niet meer willen zien. Niet dat Mariska een slechte moeder is. Ze houdt ongetwijfeld veel van haar kinderen. Maar liefde geef je ook aan een hond. Je moet meer bieden: een pa en een ma en veiligheid, aldus mama Haas zelf. Ze heeft natuurlijk helemaal gelijk, maar ik denk dat je nog wat moet bieden en dat is vrijheid. Vrijheid om je eigen keuzes te maken en vrijheid om te zijn wie je bent. Daar schort het aan bij de Haasjes thuis, want homo mogen ze niet worden en de Bijbel wordt van kaft tot kaft gedicteerd. Als de kinderen van Haas maar iets van het pittige karakter van moeder hebben geërfd, gaan ze natuurlijk vet in discussie. Dan moet Haas kiezen, meebewegen, zich ontwikkelen, haar kinderen vrijheid geven of blijven domineren en afwijzen.

Gelukkig ziet Haas nu al dat haar kinderen niet homoseksueel zijn, dus tot dusver loopt de opvoeding op rolletjes. Toch wil ik Haas wijzen op een voorbeeldmoeder. De mijne. Ze heeft weliswaar twee homoseksuele kinderen grootgebracht, maar luister even voor je met Leviticus 18 vers 22 aankomt. Ik ben als -niet-misbruikte want protestant- weliswaar verkeerd opgevoed door mijn moeder, maar één ding was altijd duidelijk: ze hield en houdt van haar onconventionele biseksuele whatever dochter. En de bijbel? Ja dat was een boek wat we thuis dagelijks lazen, maar dat moet je allemaal niet te letterlijk te nemen. Mijn moeder leeft nog en heeft een warme band met al haar homo- en heterokinderen. Dat gun ik de Haasjes ook, zo’n lieve moeder die je als een leeuwin verdedigt en geen God tussen haar en haar kinderen laat komen. Een Haas moet dat ook kunnen.

@BarbaraVDK is samen met haar vriendin moeder van twee nog niet seksueel gedefinieerde kinderen.