Politiek

Peiling Maurice de Hond: ‘Recordverlies zetels voor VVD, -11 zetels’

03-11-2012 19:43

Niet eerder hebben we gezien dat in zo’n korte tijd (tussen 30 oktober en 1 november) een partij zo veel zetels verloor als de VVD. Terwijl vorige week nog meer dan 85 procent van de kiezers van de VVD aangaf VVD te zullen stemmen was dat op 2 november nog maar 55 procent. Bij de PvdA was er de afgelopen acht weken al sprake van een geleidelijke daling, maar dat was nog niet het geval bij de VVD . u geeft nog bijna 70 procent van de PvdA kiezers aan nog steeds PvdA te stemmen, hetgeen 15 procent meer is dan bij de VVD. VVD PvdA staan nu op 57 zetels, 22 minder dan acht weken geleden.

De PVV wint nu bijna 15% van de VVD en stijgt met 4 zetels naar 20. CDA en VVD stijgen er 2, waarmee D66 nu op 4 zetels winst staat. De SP stond al op 6 zetels winst en stijgt 1 zetel naar 22. 50PLUS stijgt nu naar 5 zetels en staat hiermee op 3 zetels winst. En Partij voor de Dieren staat nu op 4 zetels, 2 zetels winst.

In het bijgaande rapport (pdf) wordt ingezoomd op de enorm grote verschuivingen bij de VVD in enkele dagen tijd.

56 procent van de VVD-kiezers vindt dat de VVD-kiezersbedrog heeft gepleegd. Dat was dinsdag nog 29 procent. Van deze 56 procent stemt nog maar 32 procent nu op de VVD plus nog 9% die de VVD een kans geeft op een stem. 59 procent van deze groep VVD-stemmers van 12 september geeft de VVD nu zelfs niet eens meer een kans op een stem. In totaal is het electorale potentieel van de VVD in enkele dagen gedaald van 36 procent naar 24 procent.

Kiezersbedrog
Het vertrouwen in Rutte van de VVD-kiezers die vinden dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd is nu nog maar 4.0! Onder de VVD-kiezers die niet vinden dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd is deze score 7,0. Hierdoor scoort Mark Rutte onder alle VVD-kiezers van 12 september nog slechts een 5,4. Dezelfde score als de PvdA-kiezers hem geven en een lagere dan D66-kiezers.

Het bijgaande weekverslag wordt afgesloten met de volgende overwegingen:

“Wetende dat op dit moment meer dan de helft van de VVD-kiezers vinden dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd is deze tabel voor de VVD fnuikend. Niet alleen zou onder normale omstandigheden het al moeilijk zijn voor de VVD en Rutte om het vertrouwen onder de weggelopen kiezers weer terug te winnen. Maar in een regeringsperiode waarvan je weet dat er nogal wat pijnlijke maatregelen genomen worden is dit nog moeilijker om te realiseren.

Het is te gemakkelijk om te stellen dat deze situatie vooral is ontstaan door slechte communicatie van Rutte over de voorgenomen plannen inzake de zorgverzekering. De kern van de problematiek zit in de grote discrepantie van hetgeen premier Rutte nog maar twee maanden geleden tijdens de verkiezingscampagne in de richting van de potentiele VVD-kiezers zei en wat er in het regeerakkoord staat en door Rutte nu wordt verdedigd.

Het verwachtingspatroon dat Rutte in de richting van zijn kiezers van 12 september heeft geschapen kan hij niet meer veranderen en zal hem de hele volgende regeringsperiode blijven achtervolgen, wat er ook verder met de inkomensafhankelijke zorgverzekering zal gaan gebeuren.”