ThePostOnline

Wie is erger: Armstrong of Vinokoerov?

04-11-2012 16:51

De hele wereld en zelfs die paar mensen in de ruimte zijn de afgelopen weken keihard over Lance Armstrong heen gevallen. En terecht want hij heeft ons allemaal bedrogen. Maar is het niet veel erger wat Aleksandr Vinokoerov gedaan zou hebben?

De Kazachstaan wordt er namelijk al een tijd van beschuldigd dat hij een ton of 150 duizend euro betaald heeft aan Aleksandr Kolobnev. De Rus zou geen trap meer doen en Vinokoerov kon Luik-Bastenaken-Luik winnen. Juist nu iedereen die zaak vergeten was en Vino met een gouden olympische plak van zijn pensioen geniet, heeft de procureur van Padua genoeg bewijs vergaard om de Kazach te beschuldigen van bedrog.

De jurist heeft mails en bankafschriften. In de mails zou Kolobnev gewoon zijn rekeningnummer hebben gegeven en zou hij gezegd hebben dat hij aan niemand een overwinning zou verkopen. Behalve aan Vino. Twee betalingen op Zwitserse rekeningen van de Rus zorgen voor nog meer bewijs.

Misschien is hier wel meer sprake van een ‘smoking gun’ dan in de zaak van Armstrong, maar als je mensen vraagt over Vino dan hebben ze het toch vaak over zijn schorsing vanwege het gebruik van doping.

Logisch? Allesbehalve. Omkoping is veel erger. Doping is tot op zekere zin nog goed te praten. In de tijd van Armstrong deed iedereen het, alleen deed Armstrong het net iets beter dan de rest. Toen Vino doping gebruikte, was het misschien al wat minder in het peloton maar was hij zeker niet de enige.

Maar iemand betalen om de benen stil te houden… Goed, je moet natuurlijk wel tot het einde meezitten in een ontsnapping. Anders heb je er niets aan. Maar dan? Met alleen wat doping was het nog steeds niet zeker geweest of je zou winnen. Met omkopen is het dat wel.

Mocht het 100% waar blijken dan is Vinokoerov minimaal net zo’n klootzak als Armstrong, maar niet vanwege de doping.