Politiek

Karskens gaat achter Jorge Zorreguieta aan

05-11-2012 13:34

Jorge Zorreguieta heeft een probleem en dat heet oorlogsverslaggever Arnold Karskens. De journalist gaat onderzoek doen naar de vader van prinses Maxima en is een crowdfunding project gestart.

Zorreguieta was vijf jaar lang staatssecretaris en minister op het Argentijnse ministerie van Landbouw onder het juntabewind van generaal Jorge Videla. Karskens wil ter plaatse onderzoek gaan doen naar Zorreguieta en roept sympathisanten op om geld te storten op het rekeningnummer van zijn Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. “Al het geld is voor research ter plaatse,” aldus Karskens.

Aangifte tegen Zorreguieta
In het verleden werd al aangifte gedaan tegen Zorreguieta door nabestaanden van slachtoffers van het Videla-regime. Vorig jaar nog deden zij een nieuwe poging Zorreguieta voor de rechter te krijgen. Een eerste poging van nabestaanden om Zorreguieta in Nederland voor de rechter te krijgen in 2001 liep spaak bij het gerechtshof. Dat steunde het Openbaar Ministerie in de opvatting dat Nederland niet bevoegd was om Zorreguieta te vervolgen.

‘Ik heb het niet geweten’
Zorreguieta heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de wandaden van het regime dat hij diende. Volgens Michiel Baud die namens de overheid in 2001 onderzoek deed naar Zorreguieta kan dat niet waar zijn. Zorreguieta is tot nu toe niet welkom bij formele gelegenheden.

Vorige maand kwam het boek Het Beestmensch van Karskens uit waarin hij verhaalt over zijn zoektocht naar oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber.