Weten & Tech

Onder mediadoctoren: De Deskundige

05-11-2012 14:16

Bij allerlei programma’s op radio en televisie komen deskundigen voorbij. Deze deskundigen in de media roepen verschillende vragen op. Wie bepaalt wie er uitgenodigd wordt? Waarom zijn deze deskundigen deskundig? Deze vragen staan centraal in de eerste aflevering van Onder Mediadoctoren, een tweewekelijkse podcast waarin communicatiewetenschappers Chris Aalberts, Vincent Crone en Linda Duits zich verwonderen over fenomenen in de media.

Omdat deze die communicatiewetenschappers zelf ook regelmatig optreden als deskundigen, begint de aflevering met een tafelgesprek waarin zij reflecteren op hun rol. Fragmenten van Aalberts en Duits passeren die vragen oproepen over deskundigheid. Mogen wetenschappers speculeren? Hoeveel verstand moeten ze van het onderwerp hebben? Mag je ook commentaar geven als je zelf geen onderzoek hebt gedaan naar het onderwerp? Wat is waarheid en waar begint de mening?

‘Betrokkenen’ en ‘deskundigen’
Om inzicht te krijgen in selectieprocessen volgt een gesprek met Erik de Vries, samensteller bij Pauw & Witteman. Hij legt uit dat ze bij P&W liever spreken over ‘betrokkenen’ dan over ‘deskundigen’. Het is daarbij belangrijk dat iemand een onderwerp goed kan verwoorden – alleen verstand van zaken is niet voldoende. Kun je reageren op vragen op je terrein waarvoor je van te voren geen gestructureerd verhaal hebt gedacht?

Tot slot een gesprek over de  inzichten van een deskundige uit de wetenschappelijke literatuur. Een studie naar Deense krantenberichten tussen 1961 en 2001 laat zien dat wetenschappers steeds minder over hun eigen onderzoek praten in de krant en steeds commentaar geven over actuele kwesties.

Beluister aflevering 1:

Meer informatie op Ondermediadoctoren.nl