ThePostOnline

Diederik Samsom & Mark Rutte, een briefwisseling: Ha die Mark…

06-11-2012 10:10

Ha die Mark,

2860. Tweeduizend achthonderd en zestig euro. Dat is het bedrag dat jij per jaar inlevert dankzij ons akkoordje. Ik meld het maar even, voordat ook jij me gaat twitteren over hoeveel de nieuwe zorgpremie je gaat kosten. Ik weet dat ik verloren heb met strootje trekken en de burgers nu ons beleid moet uitleggen, maar het begint bij mij thuis zo langzamerhand op de helpdesk van T-mobile te lijken.

Nog geen vier weken geleden stelde ik je voor om de verschillen te overbruggen en te bezuinigen op alle fronten; iedereen een extra bijdrage te laten leveren; en gericht te investeren. Jij vertaalde dat in drie pijlers: De schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei. Jammer dat onze plannetjes in jouw achterban minder goed worden ontvangen. Maar ja, het staat dan ook 2 -1 voor mij: eerlijke delen en duurzame groei is PvdA, schatkist op orde VVD. Nog steeds vind ik mijn voorstel voor de slogan ‘Geen Rommel’ beter, maar ook met Bruggen Slaan hebben we een prachtige titel te pakken. Alleen jammer dat die slappe VVD oever van jou ervoor zorgt dat het een levensgevaarlijke oversteek wordt.

Elleboogje
Man, wat heeft je politieke antenne je daar even in de steek gelaten. Wij PvdA’ers vinden niks heerlijker dan te morrelen aan inkomensverschillen, daar hebben we alles voor over. Tuurlijk, het is jammer dat met dit akkoord de Afrikaanse bevolking wat uitgedund wordt, maar aan de andere kant halen we nu wel elke week twee euro uit Wassenaar weg om die aan Cor en Marjan in Almere te geven.

Het was nog geen twee jaar geleden dat rechts Nederland zijn vingers aflikte bij jouw regeerakkoord. Ik kan je vertellen, dit keer is het de eer aan de minderdbedeelden. Vanochtend zat ik met mijn dochter bij de spoedeisende hulp van het LUMC voor een kneuzing achter haar elleboogje. Daar kwam ik Henk uit de Merenwijk tegen. Die had het vlees tot op het bot van zijn vingers gelikt. Die arme mensen nemen ook alles letterlijk hè.

Ik zat trouwens te denken,  als twee partijleiders samen snel een regeerakkoord smeden, half Nederland naaien, maar wel goede vrienden zijn geworden, noem je dat dan ook maatwerk?

Kostgeld
Weet je dat ik vannacht zat na te denken en toen pas in de gaten kreeg waarom jij zo makkelijk te overtuigen bent  om hervormingen door te voeren op de woningmarkt? Omdat ze jou persoonlijk helemaal niet raken. Of rekent je moeder het door in het kostgeld?

Uri Rosenthal heeft op BZ fantastisch werk gedaan. Ik hoorde dat de ambtenaren met hem wegliepen. Of door hem wegliepen, dat kan ook. Mijn fractie heeft overigens wel wat moeite met Stef Blok, maar ik begrijp dat jullie hem moeten belonen. Elke formatie zit er wel weer een ‘Blekertje’ tussen. En Jeanine HP op Defensie vinden we allen een geslaagde keus. Zelfs  de SGP is er enthousiast over. Die van der Staaijmans had al weer fantasieën over het invoeren van Don’t Ask, Don’t Tell in Nederland.

Pieter Hilhorst
Voor Asscher hebben wij inmiddels vervanging geregeld. Pieter Hilhorst gaat hem opvolgen als wethouder in Amsterdam. Wie? Ja, ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar als ze in Amsterdam per se mensen willen zonder bestuurservaring dan moeten ze dat maar doen. En een columnist als wethouder is in elk geval goed voor het toerisme. Binnen een half jaar verwachten we dat de Wallen weer terug zijn op hun oude niveau.

Heb je dat filmpje bij Lucky TV van ons gezien? Buitengewoon kinderachtig. We moeten nu dus niet alleen op de scholen, maar ook bij omroepen gaan uitleggen dat homoseksualiteit heel normaal is.

Groet,

Diederik Samsom

P.S.
Je vroeg of ik morgen kon squashen. Gaat helaas niet lukken, we gaan met het hele gezin de woonkamer nivelleren.

Mark Rutte en Diederik Samsom (alter ego’s van respectievelijk Robert Paques & Tom Compaijen) schrijven elkaar wekelijks een brief.  Daarnaast maken Robert en Tom BinnensteBuitenhof.