WarRoom

Livestream Alert! VS2012, de kijkgids

06-11-2012 22:04

Hier is ie dan. The moment we’ve all been waiting for. Al zo’n anderhalf jaar. Het is vandaag 6 november 2012 en the greatest nation on earth gaat naar de stembus. Voor four more years Barack Obama. Of Mitt Romney voor de verandering. Je kan ook gewoon naar bed, want number cruncher Nate Silver van de New York Times zegt met 90,9 procent zekerheid dat Obama toch wel dik winning is. Maar dan mis je alle lol. In ieder geval is dit je laatste WarRoom deJaap Livestream Alert, de kijkgids voor als je niet weet waar je het vannacht zoeken moet.

Zoals gebruikelijk hier weer de leukste links- dan wel rechtshangende streams om alles direct te volgen: CNN (ook gewoon op kijkbuis natuurlijk), FoxNews en MSNBC. Ondergetekende heeft een lichte voorkeur voor CNN wegens superstrakke Magic Wall, bediend door John King die je om de oren gaat slaan met allerhande statistieken. Inschakelen vanaf 00.00 Nederlandse tijd wanneer de uitzendingen en voorpret beginen. De eerste exit polls worden om 23.00 verwacht.

Wanneer sluiten de stembussen?
Bekijk het hele schema hier (en dan 6 uur erbij op tellen). Dé staat waar de ogen van de wereld op gericht zijn is Ohio. De stembussen daar sluiten om 01.30 Nederlandse tijd, wanneer ook de eerste uitslagen bekend worden. Als Romney Ohio niet wint, goed voor 18 kiesmannen, kan Obama zo goed als feest vieren. Uiteindelijk gaat het erom wie er minimaal 270 kiesmannen kan winnen. Mooi schema hier. De andere swing states om vannacht in de smiezen te houden:

Florida (29 kiesmannen): 01.00 en 02.00. Ook zonder deze staat is Romney kansloos. Om 01.00 worden de eerste uitslagen verwacht.

Virginia (13 kiesmannen): 01.00

New Hampshire (4 kiesmannen): 01.00, 01.30 en 02.00. Eerste uitslagen om 01.00 bekend.

Pennsylvania (20 kiesmannen): 02: 00. Zo goed als blauw, maar Mitt Romney kon niet nalaten er vandaag nog een poging te wagen, voor het geval hij Ohio verliest:

Colorado (9 kiesmannen): 03.00

Wisconsin (10 kiesmannen): 03.00

Iowa (6 kiesmannen): 04.00

Liveblogs
Kiest u maar: Washington Post, New York Times,  Politico Talking Points Memo onze collega’s van VerkiezingenVS, de Volkskrant en het NRC en de NOS .

En verder:
WarRoom Generaal Adriaan Andringa is in Romney-town Boston, redacteur Victor Vlam is samen met Lars Duursma is in Obama-town Chicago. Victor is morgenochtend ook te horen op Radio 1, Radio 2 en 3FM. Ondergetekende (@bertine83) is in de Amsterdamse Melkweg als politiek junkie voor The President’s Night (al dan niet functionerende livestream hier)

Nabeschouwen gaan we natuurlijk nog uitgebreid doen in de WarRoom, ook om af te kicken. Maar dat kan ook IRL in de Stadsschouwburg te 020, er zijn nog kaarten voor een heus American Breakfast gezellig samen met o.a. Consul Generaal Randy Barry.

Eén ding is zeker. Dit is de laatste campagne van Barack Obama. Bekijk zijn emotionele laatste speech in Iowa, de plek waar de Hope en Change ooit begon:

Foto via.