WarRoom

Religie, best belangrijk (video)

06-11-2012 17:26

Rechts en conservatief Amerika heeft zeker geen monopolie op religie. Héél Amerika is zo’n beetje gelovig, en een atheïst heeft nog altijd minder kans op het presidentschap dan iemand die op hetzelfde geslacht valt. Ook Obama moet als progressief Democraat zijn kiezers ervan verzekeren dat het wel goed zit met zijn ‘faith values’. In dit recente spotje laat hij zich bejubelen door voorgangers van verschillende denominaties. Waar religie op rechts al gauw doet denken aan kwesties als abortus en homohuwelijk, gaat de linkse, gelovige retoriek graag uit van termen als naastenliefde en “being my brother’s/sister’s keeper”.

Iemand die aanvankelijk zijn geloof angstvallig zo veel mogelijk uit het spotlicht hield is Mitt Romney. Jammer, want er zijn mooie verhalen te vertellen over de barmhartige daden die hij verrichtte als leider van zijn lokale Mormoonse kerk. Die verhalen zagen pas het zonlicht op de Democratische conventie en de latere campagnerallies Het mormonisme wordt nog altijd gewantrouwd, en spreekt nogal tot de verbeelding, blijkt ook wel uit een video uit 2007 die nu weer viral is gegaan. Wanneer een radiopresentator Romney doorzaagt over de opmerkelijkheden van zijn geloof en zijn wisselende posities op abortus, wordt er een gevoelige snaar geraakt en schiet hij zo’n beetje uit zijn slof.

http://www.youtube.com/watch?v=TxMD02zU9SE&feature=player_embedded

Grote vraag is wat de rechts-conservatieve Evangelicals gaan doen deze verkiezingen. Blijven ze vaker thuis omdat ze nou eenmaal niet zo warmlopen voor de rijke mormoon uit Massachusetts, of komen ze juist wel opdagen in de staten waar er ook nog referenda zijn over het homohuwelijk, of komen ze sowieso wel omdat de aversie tegen Obama groot genoeg is? We gaan het meemaken. Romney heeft in ieder geval al de zegen van opper-Evangelical Billy Graham. Die liet uiteindelijk zelfs van zijn website verwijderen dat Mormonisme een cult zou zijn.