ThePostOnline

SP gedoogt gegraai in Alkmaar

06-11-2012 08:54

Graaien in de publieke sector, wie is er niet groot mee geworden? Wel, Adje Interim in Alkmaar kan de komende jaren lekker op vakantie: voor twee dagen in de week sleutelen aan een reorganisatieplannetje krijgt onze Ad op jaarbasis 326.000 euro publiek geld van de gemeente. Stel dat Ad 100 dagen per jaar werkt (een genereuze schatting), dan betaalt Alkmaar hem 3260 euro per dag – ofwel € 407,50 per uur. Handige jongen hoor, die Ad, maar hoeveel mensen moeten ze straks tijdens de reorganisatie extra ontslaan om Ad te kunnen betalen?

Adje is overigens de enige niet: een andere externe krijgt, volgens het Noordhollands Dagblad 1400 euro per dag. Een geheel bescheiden € 175,- per uur. Ondertussen bezuinigt de gemeente zich een slag in de rondte, en wil het college ook nog de lokale belastingen verlagen.

SP-plunderfeestje
U begrijpt: dit is een karakteristiek VVD-plunderfeestje, uit het betere ideologische hout gesneden. Inderdaad zit de VVD in het college, met verder, hoe kan het ook anders, het CDA, een lokale partij, en Trots op Nederland (ze bestaan nog!). Maar wat schetst de verbazing? De SP doet ook mee!

De vraag is: waarom? Waarom gedoogt de Socialistische Partij dit soort grootkapitalistisch gegraai uit de publieke kas? Ja, politieke compromissen kunnen soms lelijk zijn, en strijdig met de eigen principes (hoi, VVD PvdA vrijwel iedere politieke partij in Nederland!), maar dit is, lijkt me, geen beleidsterrein. Het is een regeling waar niemand belang bij heeft behalve degene aan wie het betaald wordt.

Het lijkt mij dat de SP, als oprechte, principiële partij die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving, toch echt maar één ding kan doen: zorgen dat het ongedaan gemaakt wordt, en wel nu. Lukt dat niet? Wegwezen.