Heel hard huilen om Henk Hagoort

07-11-2012 12:02

Het is ook wat: eindbaas zijn van de Publieke Omroep. Elke keer als ik meneer Henk Hagoort in beeld zie, waarneem hoe de pafferige huid onder zijn kin weer een paar streepjes is toegenomen, zijn ogen weer wat levenlozer in hun kassen zijn gaan hangen en de kleur van zijn wangen wéér meer gelijkenissen is gaan vertonen met het behang van binnenkort overbodige kantoren van de NPO, kan de conclusie niet anders zijn dan dat vergaderuren draaien in Hilversum qua geestelijke en lichamelijke belasting dicht in de buurt komt van onvrijwillig bivak op Guantánamo Bay.

Hagoort is vermoeid, verward, verflensd: zoveel is duidelijk. Nog niet zo lang geleden hoorde ik de ex-EO-man de brutale vlegels van PowNed verdedigen, officieel met het markt-technische argument dat deze vlegels ‘de jonge doelgroepen naar de Publieke Omroep weten te trekken’, onofficieel omdat ‘keizer’ Hagoort natuurlijk dolblij is met elk nieuw wingewest in zijn afbrokkelende rijk.

Dit plichtsgetrouwe vergaderbeest van ‘s lands hoogst opgetuigde poppenkast is nog bereid, schat ik, om harde porno op prime time te verdedigen met zinsnedes als dat ‘het wél met liefde en vakmanschap gemaakt is’ en ‘de commerciëlen jaloers zijn op de experimenten bij de Publieke Omroep’. Ach ja: als je rijk geen enkele samenhang meer vertoont en van valse slogans aan elkaar hangt (let op het populistische en hopeloos gedateerde ‘dóór alle Nederlanders, vóór alle Nederlanders’) dan mag het geen verbazing wekken dat wartaal je core-business is geworden.

BN-ers met BV’s
Laten we nog wat verder inzoomen op het ziektebeeld van Henk Hagoort, alsjeblieft, en als heldere denkers onder elkaar even vaststellen waar deze Grote Vergaderaar aan de Vecht onder het mom van ‘afbreuk van kwalitatieve programma’s’ wérkelijk tegen strijdt, waar hij wérkelijk bang voor is. Gelet op zijn publieke optredens worden Yvon Jaspers (oppertherapeute van Boer Zoekt Vrouw) of Rob Kamphues (ADHD-ende begeleider van De Reünie) in de nachtmerrie van Hagoort zomaar afgevoerd op de bulldozer van botte VVD-boekhouder Halbe Zijlstra. Een dergelijke deportatie zal in het ernstig aangetaste brein van Henk Hagoort onmisbare pilaren wegslaan onder de ‘infomatieve en culturele’ taak, die de Publieke Omroep volgens de wet heeft te vervullen.

In werkelijkheid, zo weten wij allen, is het precies omgekeerd! Boekhoudkundige doorhaling van figuren als Jaspers en Kamphues (koplopers van een heel leger ‘gezellige’ BN-die de NPO rond pompt) is niet een aanslag op ‘informatieve en culturele taak’ van de Publieke Omroep, maar, integendeel, het noodzakelijke en wettelijk vastgelegde begin ervan!

Op het moment dat Kunst, Wetenschap, Literatuur, Theater, Filosofie, Nieuws, Actualiteit en – ja óók – Humor en Show weer zichzèlf mogen zijn, onopgesmukt door het overbodige geklets van rond hoererende BN-ers met een eigen BV, is er eindelijk een kans dat kijkers weer zicht krijgen op échte informatie en échte cultuur. Niet hapklaar. Niet verpakt. Niet ingeleid. Niet uitgeleid. Niet opgeleukt. Niet gesausd. Niet gemengd. Niet bepoteld. Niet verzacht. Niet verhardt. Niet geroerd. Niet verweekt. Niet verflauwd. Niet versneden.

En precies dit, ik zweer het u, is de nachtmerrie van NPO-baas Henk Hagoort. Hij krijgt een acute hartaanval als zijn rijk ons land zal injecteren met échte informatie en échte cultuur. Hij is er doodsbang voor. En omdat hij er zelf doods- en doodsbang voor is, houdt hij bij hoog en bij laag vol dat wij, de schaapjes in het land, er óók bang voor zijn. Het is de doorzichtige strategie om zijn deelrepubliekjes, de omroepen (afgeroomd tot niets meer dan geclusterde troepjes BN-ers), hun vermeende bestaansrecht te laten behouden. Je zou de arme Hagoort er bijna van verdenken dat hij na het omarmen van God bij de EO nu de BN-er als vervangende Godsfiguur in de armen is gevallen (tot Rutger Castricum aan toe); álles om maar te voorkomen dat het klootjesvolk een spat wijzer wordt.

De schande rond Tegenlicht
Om te illustreren hoe cru en kafkaësk het bij de NPO toegaat, hoef je alleen maar naar het gerommel rond het VPRO-programma Tegenlicht in ogenschouw te nemen. Deze haarscherp gemaakte docu-reeks – met als subtitel ‘Welcome to the real world’ – werd door Hagoort’s onderbaas Gerard Timmer vermaand voortaan een aanzienlijk hoger ‘marktaandeel’ te scoren, op straffe van verbanning naar de late avond. Met andere woorden: in plaats van lof te uiten over de kwaliteit van Tegenlicht en respect te tonen voor de zaken waarmee ze ons aller blik op de wereld verbreden, haalden Malle Henkie en Gekke Gerard eerst de karwats van stal en werd Tegenlicht in de duivelse verleiding gebracht om elke docu in hun majestueuze reeks, ter wille van het ‘marktaandeel’, door een praatje van Hans Kazan, Frits Sissing of de voor kwaliteitspresentator doorgaande Matthijs van Nieuwkerk te laten sandwichen.

Wie op een dergelijke manier naar de Publieke Omroep kijkt en zó bang is voor kennis, cultuur en naakte informatie, verdient in een fatsoenlijk land geen dag langer eindbaas te zijn van de Publieke Omroep.

Foto: NPO