Sport

Het brilletje van Van Rhijn

07-11-2012 09:00

Tijdens Liverpool – Newcastle United van afgelopen zondag gebeurde er iets wat je steeds vaker ziet op de voetbalvelden. Daniel Agger verloor zijn les na een duel. Hij zat even op de grond veegde de lens van zijn gezicht en ging weer verder. Voetballers met lenzen het komt steeds vaker voor. Ik vind het jammer.

Als brildrager zou ik toch graag eens voetballers met een bril zien. Niet zoals Edgar Davids met zo’n hypermoderne bril die rond je hoofd om vastzit en geen kant op kan. Gewoon zo’n bril zoals oud-Feyenoorder Joop van Daele. Zo een waar een valse Argentijn op kan staan als hij afvalt.

Gewoon een bril. Als je lens uitvalt tijdens het voetballen dan ben je hem kwijt. Dan moet je naar de kant en dan moet je een nieuwe lens indoen. Als je je bril kwijtraakt bij het voetballen dan raap je hem op en ga je verder. Zo houd je ook meteen de vaart in het spel wat dan ook weer meteen aantrekkelijker is.

Manchester United-keeper David de Gea had een lans kunnen breken voor de brildragende voetballer. De jonge doelman maakte vorig jaar nog wel eens een blundertje en ook de Spanjaard speelde met lenzen omdat hij verziend was. Er was zelfs sprake van dat De Gea zijn ogen zou moeten laten laseren. Een perfect moment om te zeggen: “Weet je wat? Ik doe wel een bril op”. Keepen met een bril op is namelijk echt zo lastig niet. Maar om de een of andere reden wordt er nog al erg raar naar gekeken. Waarom is mij ook een raadsel. Petr Cech speelt met een helm op en gister speelde Anderlecht-spits Dieumerci Mbokani ook met een masker waarmee de Congolese spits meer op een slechterik uit een superheldenfilm dan op een voetballer leek.

Eerlijk gezegd begon ik een beetje te twijfelen of er nog brildragende voetballers zijn in de eredivisie. Gerald Sibon draagt natuurlijk een kek brilletje als hij analyseert bij Eredivisie Live en ook Ronald de Boer maakt zich daar schuldig aan. Maar dat is oude garde. Tot ik dinsdagmiddag een tweet zag van Michele Santoni. De video-analyst van Ajax. De ploeg was op bezoek in het National Football Museum in Manchester en op de (instagram)-foto van de analyst was hij te zien met Ricardo van Rhijn. En de rechtsback droeg een lekkere stevige bijna hipster-achtige bril. Zo’n bril waar wel een heel elftal Argentijnen op kan gaan stampen zonder dat hij stuk gaat. Dus waarom draag je hem niet Ricardo? Zondag. In Zwolle. Lekker voetballen met je bril op. Zullen we het gewoon doen?