Politiek

Bankpresident Knot blij met Obama

07-11-2012 09:42

Bankpresident Klaas Knot is verheugd dat Barack Obama de verkiezingen heeft gewonnen. Tijdens het All American Breakfast ontbijt in de Amsterdamse Schouwburg liet hij weten de Democraat te prefereren boven Republikein Mitt Romney. ‘Obama zal meer structurele maatregelen nemen’, zei hij. Aangekondigde belastingverlagingen van Romney laten het begrotingstekort, nu bijna 9 procent, verder oplopen, vreest de bankbaas.

Op vragen wat de Nederlandse regering van Obama kon leren, grinnikte hij. Toen zei hij: ‘Het positivisme zouden we kunnen overnemen.’

Terugval economie

Hij wees op de overwinningsspeech die Obama vanochtend Nederlandse tijd gaf en waarin de Democraat in zijn ogen een toekomstperspectief schetste. ‘Amerikanen geven elkaar minder de schuld, en zetten met zijn allen de schouders eronder’, zei hij.

Hij maakt zich wel zorgen om de Amerikaanse economie. Op 1 januari verlopen enkele belastingverlagingsmaatregelen van George Bush junior en enkele stimuleringsmaatregelen zoals verhoogde uitkering. Met het wegvallen van deze economische injectienaald valt de economie van Amerika terug ‘met 5 procent van het Binnenlands  Bruto Product’, rekende hij voor.

Ook Nederland gaat hier iets van merken. ‘Deze terugval is groter dan de 16 miljard die wij moeten bezuinigen. Onze export is voor 5 procent afhankelijk van Amerika, nog altijd goed voor 20 % van de wereldeconomie.’ Tweede horror-scenario dat moet worden opgelost is de vergrijzing in Amerika. ‘Dat probleem is 5 keer groter dan onze begroting’, waarschuwde Knot.