Lieve Jet,

07-11-2012 09:56

Twee keer beëdigd, dat kan niet anders dan een glorieuze kabinetsperiode worden. Jet Bussemaker. Hoi! Oud universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en tegenwoordig lid van het College van Bestuur van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam. Voor een volledige CV, checkt u Wikipedia eens. Dan weet je dus als politica wat er bij studenten speelt. Of toch niet.

Dat tweede bleek in een klein, weggemoffeld artikeltje in de Spits. Volgens Spits stelt Bussemaker dat de student maar dichter bij huis moet gaan studeren om de oplopende reiskosten bij het verdwijnen van het studenten-ov de kop in te drukken. Dat vindt Jet een goed idee.

Verhuizen
Tenslotte, Jet heeft lesgegeven, dus die weet wat er bij studenten speelt. Zo had ze ooit een student uit Vlissingen die op en neer ging van Amsterdam naar Vlissingen. Vond Jet maar raar. De student in kwestie kon ook in Middelburg gaan studeren. Benieuwd of Jet ooit de motivatie voor deze dagelijks helse reis heeft gevraagd, die zal er ongetwijfeld zijn.

Dichtbij huis studeren blijkt niet zo makkelijk als het lijkt. Zo zit de opleiding verloskunde in slechts vier steden. Naar welke stad je kunt hangt louter af van waar je ingeloot wordt. Mijn nichtje uit Zwolle werd ingeloot in Maastricht. Ja, ouders van Ingelise’s nichtje, verhuist u maar even naar Maastricht. Haar zusje wil een paar jaar later aan de opleiding goudsmit beginnen. Ja, ouders van Ingelise’s nichtjes, schaft u maar even een tweede huis in Schoonhoven aan. Mijn huisgenootje is inmiddels afgestudeerd tolk gebarentaal. Ja, ouders van Ingelise’s huisgenootje met zes kinderen, daar boft u toch maar. Anders had u naar Utrecht gemoeten.

Jet, lieve jet
Mijn collega studeerde Musicologie. Ja, ouders van Ingelise’s collega, net op tijd om niet naar Utrecht of Amsterdam te hoeven. Zo geldt hetzelfde voor Humanistiek en nog talloze andere opleidingen. “Ja, nou, ik wilde dus Humanistiek gaan studeren, maar omdat mijn ouders in Abbewier wonen blijf ik maar gewoon bij de bakker om de hoek werken.”
“Nou ja, ik wilde dus Journalistiek doen, maar dat zit niet in Amersfoort dus ik word maar juf.”
Om nog maar te zwijgen van de verplichte reisjes die voor vele studies gemaakt moeten worden wegens projecten, werkgroepen of stages, geregeld zonder stagevergoeding.

Jet, lieve Jet, mag ik je Jet noemen?
Iedereen moet wat inleveren. We hebben een prachtig nieuw cultureel landschap, mijn tokkieburen hebben weer een kans op genezing en in al die onbeschaafde Arabische landen is het weer vrede. Daar boffen we mee. Maar om studenten de OV-kaart af te nemen én de basisbeurs? En niets te compenseren? Kom je straks dan ook met het argument dat we meer ernaast moeten werken en minder bier moeten drinken? Had ik zelf ook wel aan gedacht. Of dat medische gevallen toch gewoon te voorkomen zijn? Ondergetekende bewijst dat laatste vrolijk tegendeel.

Rellen op het Maileveld

Kom alsjeblieft met dat goede alternatief waar je nog over schijnt te twijfelen. Je hoeft niet voor meer studentenwoningen te zorgen, maar denk eens aan een traject- of kortingskaart. Dankzij jouw glorieuze uitspraak, Jet, wordt het stapje voor mij als drop out toch maar geen diploma te halen weer een stukje kleiner. Ik ga wel bij de bakker om de hoek werken. Leve de kenniseconomie.

Goed. Ik ben even rellen op het Malieveld.

Ingelise de Vries (laatbloeier) bluft zich tot ze een papiertje heeft prima door het leven. En waarschijnlijk daarna ook wel.

Foto: ANP