De uitdaging: 111 dagen zonder nieuwe kleding

08-11-2012 10:32

Honderdelf dagen zonder het kopen van nieuwe kleding. Zonder de gaafheid van de ongedragenheid, het moment van het verwijderen van het prijskaartje, het eerste dragen en de blijheid van het nieuwe kledingstuk -nu is mijn leven compleet! Hoe kon ik zonder dit rokje/shirtje/jurkje/schoenen etc-. Ook honderdelf dagen om me te richten op wat ik al heb, nieuwe combinaties te verzinnen -schijnt goed te zijn voor het creatieve denken-, mijn kleding beter te verzorgen en beter na te denken over kleding en mode.

Publiekelijk lijden
Honderdelf dagen waarin ik je op de hoogte hou van deze processen. Want het zijn honderdelf dagen waarin ik de tijd die ik normaal besteed aan het vinden van nieuwe kleding kan besteden aan het schrijven over het hele proces van kledingproductie, het maken van goede combinaties en de wanhoop die het juist kleden met zich mee kan brengen. Honderdelf dagen waarin je mee kan leven, je kan verbazen of je kan genieten van een publiekelijk lijden -wat hele volksstammen van ons al dan niet stiekem doen, google bijvoorbeeld Lindsay Lohan-.

Hieronder vast een vraag en antwoord over hoe het gaat:

Waarom zou je dit jezelf aandoen?
De afgelopen week was zo’n opeenstapeling van aanleidingen tot confrontatie dat het me tot deze 111 dagen actie bewoog. Op volgorde:

1. Een aankomende verhuizing. Waarbij al die kleding mee gesleept moeten worden.
2. De droom van een nette, geordende kast in combinatie met de realisatie dat hoeveel kleding je ook hebt, het ‘ik heb niks om aan te trekken’ niet zal verdwijnen.
3.  De aanblik van vier zwarte leggings en het besef dat ik die niet tegelijkertijd aan kan en één dus eigenlijk genoeg is.
4. De yogales waarbij ik tijdens het moment van ontspanning dacht: ‘als ik dit blijf doen kan ik een leuke yoga-outfit kopen’
5. De aantrekkingskracht van de uitdaging.

Wat zijn de regels waar je jezelf toe verplicht?
Uitgangspunt: er wordt niets nieuw gekocht en alles wat ik na de 111 dagen niet gedragen heb gaat weg naar vriendinnen, de kringloop of anders.

Wat wel mag:
Basisproducten die kapot gaan vervangen. Voorbeeld: panty’s die kapot gaan mogen vervangen worden door nieuwe panty’s. Zwarte ballerina’s en zwarte pumps vallen hier ook onder, net als een zwarte blazer en een witte blouse. Van die vier heb ik op dit moment alleen een werkende blazer in mijn bezit, zowel pumps als ballerina’s zijn aan vervanging toe -zie foto- en de witte blouse heb ik nog niet kunnen vervangen.  Om het eerlijk te houden worden aankopen wel gedeeld via de blogposts zodat je een boos bericht kan achterlaten dat het zo niet telt en dat het allemaal een groot kapitalistisch complot is.

Wat heb ik eraan om dit te lezen?
Ontspanning, leedvermaak en misschien tips waar je wat aan hebt. Artikelen over het maken van nieuwe combinaties met wat je al hebt, hoe de decembermaand en januarirecepties te lijf te gaan zonder nieuwe kleding etc. Of omdat je graag wilt afgeven op de oppervlakkigheid van mode/de wereld in het algemeen/ het Westen/ het kapitalisme/ meisjes die van kleding houden. Of omdat je niks beters te doen hebt. Suit yourself.

Hé ik heb nog een andere vraag!
Laat vooral een berichtje achter, hieronder bij reacties.