Louis puzzelt met de verkeerde stukjes

08-11-2012 10:10

De gepresenteerde voorselectie van het Nederlands elftal toont vooral aan dat Louis van Gaal nog altijd zoekende is. Niet nodig. De bondscoach zal het niet toegeven, maar dit Oranje gaat, naar alle waarschijnlijkheid, richting Brazilië met dezelfde gedachte als Italië naar het EK van afgelopen zomer. Zonder verwachtingen, maar met koffers vol hoop. Daarom het volgende recept.

De sleutel tot succes ligt niet bij de vleugelverdedigers. Naar verluidt houdt sinds kort de linksback van ADO ’20 zijn telefoon nauwlettend in de gaten en denken Kevin Conboy en Jukka Raitala serieus na over naturalisatie. Dergelijke verwarring moet je voorkomen.

De tip ligt bij het Italiaanse model: een spelmaker (De Rossi) naar de achterste linie om van daaruit de opbouw te verzorgen. Niemand anders dan Rafael van der Vaart kan die rol prima invullen. Drie willekeurige verdedigers erbij –as long as they’re not complete muppets- en klaar!

Op het middenveld Sneijder als dirigent à la Pirlo. Voeg daarbij een balafpakker, een noeste werker of ordinaire schopper, een piepklein vleugje creativiteit en een toefje snelheid. Van links of rechts, maakt niet uit. Maar vooral niet teveel van alles. Sneijder is belangrijk.

Voorin staat van Persie buiten kijf als startende spits. Maar als troef achter de hand moet je een getergde bank hebben. Enter: ‘Bad Boys uit Gelsenkirchen’. Huntelaar en Afellay kunnen wedstrijden openbreken en beslissen als Balotelli en Cassano. Het enige wat Louis moet doen naar de aanloop van het eindtoernooi is die jongens prikkelen. Dus; af en toe zonder heldere beweegredenen buiten de selectie laten, disciplinair straffen of van de training verwijderen. Zelfs als ze niets fout doen. Het zal zich uitbetalen.

Probleem is dat van Gaal hiervoor een principe opzij moet zetten. Hij moet een handjevol spelers belangrijk maken. Belangrijker dan het team en nog erger; belangrijker dan Louis. Maar een voetbalwedstrijd wordt beslist door een paar bepalende spelers op bepalende posities. De rest is opvulling. Termen als ‘teambelang’ of ‘gezamenlijke prestatie’ zijn leuk voor de persconferentie. Of schiet bij u wel de naam van Arbeloa door het hoofd als u denkt aan de huidige Europees- en wereldkampioen?