Politiek

Peiling Maurice de Hond: Het Telegraafeffect; Kabinet zakt naar 50 zetels

11-11-2012 11:01

Na een recorddaling van de VVD vorige week, daalt de VVD nog 4 verder naar 23 zetels. De laagste score sinds juli 2010 toen de VVD bij de vorige formatie onderhandelde over Paars Plus. Ook de PvdA zakt verder weg (-3 naar 27 zetels). De PVV stijgt 3 zetels en komt daarmee op 23 zetels, gelijk met de VVD. (Twee maanden geleden was het verschil nog 26 zetels). VVD + PvdA scoren nu samen nog maar 50 zetels, 29 minder dan bij de verkiezingen.

Wie profiteert?
Ook andere partijen dan de PVV profiteren van de daling van de twee grootste partijen. Het CDA scoort nu 16 zetels, de hoogste score sinds april 2011. D66 staat nu op 18 zetels. En 50PLUS is inmiddels gestegen naar 6 zetels, waarmee deze partij nu op de 7e plaats staat. De SP blijft op 22 zetels staan, 7 meer dan bij de verkiezingen.

Telegraaf
Uit het onderzoek blijkt ook welke wisselwerking er is tussen De Telegraaf en het niet meer stemmen op de VVD: Van de VVD-kiezers van 12 september die De Telegraaf lezen stemt nu nog maar 40 procent VVD. Van de VVD-kiezers van 12 september die niet De Telegraaf lezen stemt nu nog 55 procent VVD. Een verschil dus van 15 procent.

In de bijlage staat ook een tabel, waaruit blijkt hoe problematisch de electorale positie van de VVD geworden is (kort nadat de VVD het beste verkiezingsresultaat gehaald heeft ooit):

  • Van de kiezers op de VVD van 12 september geeft 25 procent aan niet te verwachten ooit weer VVD te zullen stemmen. Van die groep hoopt maar 27 procent dat de regering tot 2017 blijft zitten (van alle Nederlanders is dat 48 procent).
  • Nivellering is voor de meeste VVD stemmers niet een gewenste insteek. Van alle stemmers op VVD op 12 september wil 38 procent dat. En van degenen van die groep die nu niet meer VVD willen stemmen geeft maar 29 procent het aan.

Inkomensafhankelijke premie
Ongeveer de helft van de VVD-kiezers geeft aan het een goede beslissing te vinden dat inkomensafhankelijke premie toch niet doorgaat en vervangen wordt door het niet doorgaan van de belastingverlaging. (Bij de PvdA-kiezers is dat 35 procent). Van de VVD-kiezers die nu aangeven nu niet meer VVD te kiezen vindt 66 procent dat het vertrouwen in Mark Rutte door dit regeerakkoord onherstelbaar beschadigd is. Van degenen die nog wel VVD stemmen is dat 5 procent. Van alle Nederlanders is dat 46 procent.

Voor dit onderzoek zijn in totaal er meer dan 5000 mensen ondervraagd. Nadere informatie vindt u hier. (pdf)