Politiek

Pieter Hilhorst zo goed als zeker nieuwe wethouder Amsterdam

11-11-2012 17:47

De Pvda-Fractie Amsterdam heeft zondagmiddag Volkskrant-columnist en Ombudsman Pieter Hilhorst als opvolger van wethouder Lodewijk Asscher voorgedragen. Hilhorst werd gekozen uit 20 kandidaten. De gemeenteraad moet nu alleen nog beslissen of Hilhorst ook daadwerkelijk wethouder mag worden. Maar volgens ingewijden is dit slechts ‘een formaliteit’.

Hilhorst was een opmerkelijke kandidaat omdat hij nul bestuurlijke ervaring heeft. Enkele tegenkandidaten hadden zichzelf al wel bewezen in het openbaar bestuur.

Als opvolger van Asscher zal de Volkskrant-columnist de portefeuille financiƫn krijgen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave in de BV Amsterdam.

Pieter Hilhorst is niet de eerste die via de Volkskrant kan doorstromen naar de macht binnen de PvdA. Eerder werd oud-Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes (PvdA) al burgemeester van Hilversum. Ook Broertjes heeft verder geen relevante bestuurlijke ervaring.

Als wethouder en opvolger van Asscher wordt Hilhorst ook automatisch leider van de Amsterdamse PvdA-fractie. Daarover moet echter worden gestemd door de leden.

28 november zal de gemeenteraad Hilhorst officieel als wethouder accepteren.