Business

Verlagen staatsschuld zonder lastenverhoging voor burger nog steeds mogelijk

11-11-2012 13:03

De staatsschuld kan met 20 tot 25 procent omlaag terwijl de lasten voor de burger precies gelijk blijven. Het is louter een kwestie van het enorme vermogen van de woningcorporaties reorganiseren. Een eeuw lang subsidie pompen in de volkshuisvesting heeft geleid tot een internationaal, zowel qua omvang als qua woonkwaliteit, uniek woningbouwstelsel: éénderde van Nederland is sociale woningbouw, Amsterdam bestaat voor de helft uit sociale woningbouw en zelfs Wassenaar is voor 30 procent sociale huur. Volgens de Nederlandsche Bank bedraagt de netto vermogenswaarde van dit socialewoningbouwstelsel
(OZB-waarde minus uitstaande leningen) ruim 200 miljard euro.

De sterk vereenvoudigde rekensom gaat aldus:
Neem van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen de helft: 1,2 miljoen eengezinswoningen. Deze eengezinswoningen kunnen prima door de huurder zelf onderhouden worden. Draag het eigendom van deze woning over aan de zittende huurder tegen gelijke netto woonlasten. Dus huidige nettohuur is gelijk aan toekomstige nettohypotheeklast.

80 miljard euro netto
Financier deze eigendomsoverdracht conservatief: verplichte annuitaire hypotheek met twintigjarige volledige aflossing. Elke huurder zal ingaan op dit aanbod. Immers: nooit meer (scheefwonen)-huurverhoging en na twitnig jaar woon je verder gratis. Ook goed voor je geslonken pensioenverwachting.

De gemiddelde huur van de sociale huurwoning(laagbouw) is circa 550 euro en de gemiddelde restschuld is circa 30.000 euro. Een netto hypotheek maandlast van circa 550 euro kan circa 98.000 euro trekken, minus 30.000 restschuld maal 1.2 miljoen stuks woningen is dus 80 miljard euro netto.

Hypotheekbank
Dit bedrag zal oplopen naar ruim 100 miljard euro want ook verstandige huurders in flats zullen graag hun woning in eigendom willen nemen tegen gelijke netto woonlasten. Materieel gesproken gebeurt er dus niks: de huurder blijft gewoon in zijn woning wonen tegen precies gelijke woonlasten. Maar met z’n allen houden we wel 100 miljard euro over om te gebruiken als aflossing van de staatsschuld.

Belangrijk is dat de hypotheekverlening loopt via een op te richten Corporatie Hypotheek Bank met als aandeelhouders 51 procent Gemeenten en 49 procent Corporaties. De funding van deze hypotheekbank (ter zijner tijd groter dan ING en Amro maar kleiner dan Rabo) komt van de pensioenfondsen.

25 procent omlaag
De jaarwinst van deze hypotheekbank wordt gebruikt om de bouw van weer nieuwe sociale huurwoningen te financieren. Daarnaast kan deze hypotheekbank als achtervang dienen bij ontslag en scheiding. Nieuwe sociale huurwoningen worden tien jaar in huurexploitatie gehouden. Anders zou het cadeautje voor de huurders te groot worden. Na tien jaar kan de huurder de woning alsnog in eigendom nemen tegen gelijke netto woonlasten.

Aldus is een gesloten systeem gemaakt waarbij de pensioenpremie belegd wordt in woninghypotheken van sociale woningbouw. Met de opbrengst wordt vervolgens de staatsschuld met 25 procent omlaag gebracht. En tegelijkertijd verbetert de pensioenpositie van 1,2 miljoen huishoudens.

Babyboomers!
Eén ding: wie hebben ervoor gezorgd dat er zoveel sociale huurwoningen in Nederland staan? Internationaal uniek en van uitstekende kwaliteit? Juist ja: de babyboomers!

Met dit plan lossen de babyboomers zelf hun staatsschuld af via eigendomsoverdracht van de sociale huurwoningen aan de zittende huurder. En zorgen er tegelijkertijd voor dat die huurhuishoudens op termijn een zorgeloos pensioeninkomen krijgen. De sociale kernvoorraad van ruim 1 miljoen sociale huurwoningen blijft behouden: ongeveer gelijk aan het aantal ontvangers van huursubsidie.

En dat alles bij gelijke lasten voor de burgers.

Iemand bezwaren?