Bladen

10 koffieautomaattopics van de dag: Edith Schippers is minister van volksvermaak

12-11-2012 09:18

DeJaap staat vroeg op om kranten te lezen en internetnieuws te vinden. Elke dag de tien meest relevante topics voor de koffieautomaat.

1 Edith Schippers is minister van volksvermaak

Hé, niet Mark Rutte bij de première van de musical Zij Gelooft in Mij. De VVD-premier toonde zich tijdens de campagne nog een gepassioneerd fan van Willeke Alberti en het Jordanese levenslied. De VVD-premier zette de zangeres tijdens de campagne zelfs nog in om stemmen te werven. Rutte kwam zelfs nog naar de première van De Jantjes in het DelaMar om Alberti te zoenen. Maar gisteren was hij er niet om Rachel, Dré en Roxanne ministerpresidentieel te knuffelen. Het was Edith Schippers, de strenge gezondheidsminister, die het kabinet vertegenwoordigde. Misschien ook wel beter deze keer. De volkswoede over de zorgpremie zou best eens een issue kunnen worden op zo’n volksfeest, en dan kun je beter een nuchtere dossiertijger sturen om zo’n discussie dood te slaan dan een publieks-pleaser.

En Samsom dan? Niet echt. De leider der sociaal democraten houdt van Nederlandstalig, maar is géén Hazes-fan, weten we. Tijdens de campagne werd hij in Amsterdamse De Pijp eens toegezongen door een Hazes-look-a-like. Die zong op een podium bij Café het Paardje Bloed, Zweet en Tranen. Samsom hoorde het aan en zei, midden in heimat waar Hazes opgroeide, op bijna blasfemisch toon dat hij liever luisterde naar Jan Smit. Zijn favoriete nummer is Haar naam is Laura.

2 Diplomatenklasje in Tweede Kamer

Dank u wel Geert Wilders. De negatieve gevoelens die de PVV-leider in het buitenland opriep heeft er toe geleid dat er meer dan ooit ineens allemaal ex-diplomaten in de Tweede Kamer zitten. Zeven, maar liefst, waaronder de dochter van oud-minister Hanja Maij Weggen. Ze heet Marit Maij en zit namens de PvdA plaats in het parlement. ‘Ik wil als kamerlid een positieve slinger geven aan de gebeurtenissen. Ik vind het belangrijk dat we open zijn voor de mensen die naar Nederland komen.’

3 Tanja Nijmeijer: ‘Ik ben geen moordenaar’

Goed werk van Dagblad Trouw. De progresief-christelijke krant sprak Tanja Nijmeijer als eerste in Cuba. De Nederlandse geeft toe dat ze aanslagen heeft gepleegd, maar weet zeker dat daarbij geen burgers zijn vermoord. In 2003 blies ze een bus op buiten de Colombiaanse hoofdstad Bogota. ‘Bij de aanslag op een bus is niemand omgekomen of gewond geraakt. Andere aanslagen, op bedrijven die geen revolutionaire belasting betaalden, gebeurden altijd midden in de nacht. Ik ben er honderd procent zeker van dat daar nooit burgers bij om zijn gekomen. ‘Dat de Farc een slecht imago heeft door alle ontvoeringen en aanslagen’, vindt ze onterecht. ‘Iemand die de staat geen belasting betaald gaat naar de gevangenis. Iemand die ons geen revolutionaire belasting betaalt, gaat naar ónze gevangenis.’

4 Hoe lang blijft Pellè nog bij Feyenoord?

De mooiboy van De Kuip denkt alweer aan een vertrek naar het buitenland. Graziano Pellè die gisteren weer twee keer schitterend toesloeg, weet dat zijn marktwaarde is opgeschroefd door al zijn wonder-goals. De spits speelt op huurbasis in Rotterdam, maar is in bezit van Parma. die hem liet gaan. Pellè zat in Italië op de bank, niet omdat hij slecht was, vertelt hij, maar omdat zijn concurrent per se moest spelen. ‘Trainer Roberto Donadoni heeft mij letterlijk verteld dat hij mij niet wilde verhuren, maar omdat onder meer spits Aumari voor veel geld was aangetrokken was er voor mij te weinig perspectief op een basisplaats.’
Ocharm, Feyenoord. Vorig jaar liet de huurling Guidetti Rotterdam-Zuid galmen. Die verpietert nu weer bij Manchester City, waar hij niet speelt.

5 DNB vraagt meer geld voor toezicht

Een van de oorzaken van de bankencrisis was het gebrek aan toezicht. De bancaire sector kon buiten het zicht van de regelgeving hybride geldproducten opstellen, die later als financiële ‘wapens van massa-destructie’ voor dood en verderf zaaiden. Dus, de DNB heeft meer geld nodig. Fiks meer. En dat vinden de financiële vrienden, die het controleorgaan moeten betalen, niet leuk. Inmiddels vloeit er al 150 miljoen naar de opzichters. in 2008 was dit ongeveer 100 miljoen.

In Engeland zijn de rollen omgedraaid. De curator van de omgevallen Lehman bank zal 7 miljard pond uit de boedel ter beschikking stellen aan 1582 oud-bankiers die op de lijst staan als ‘crediteuren’. Deze 7 miljard bestaat voor het grootste deel uit niet uitgekeerde bonussen.

6 Clooney-ex werpt zich op als gemartelde hond

Elisabeth Canalis zet zich weer in als dierenactiviste. De ex van the sexiest man alive liet zichzelf opsluiten in een oude Volvo alsof ze een hond was. In een clipje zien we haar langzaam, maar heel hitsig flauwvallen. Boodschap: ‘Honden kunnen een hartaanval krijgen en binnen enkele minuten stierven als ze worden achtergelaten in de auto op een hete dag.’

7 Linkse Pvda staat straks in brand
Stookkrant De Telegraaf verwacht dat na de VVD straks de PvdA last krijgt van opstandelingen. Aanleiding: invoering van de lagere ww en versoepeling van het onslagrecht. ‘Steun coalitie brokkelt al af.’

8 Arie Boomsma’s suicide note

Twitterbericht aan dicht-encyclopedist Arie Boomsma. ‘Je ligt in bed/er is een touw om je nek/het leven is goed/Het brood is vers.
Boomsma, opsteller van een best off dichtbundel, retweette de vrolijke ochtendpoëzie zojuist.

9 Bankiersvrouw scheidt van man om Fifty Shades of Grey

Neo-feminisme in The City. Een vrouwelijke topbankier zegt haar ‘saaie’ man vaarwel omdat hij geen zin heeft zich over te geven aan de zoete SM-spelletjes, die  E.L James beschrijft in Vijftig Tinten Grijs. De krijtstreep wilde haar ingedutte seksleven weer wat leven inblazen na lezing van het mommyporn boek, maar d’r man weigerde. ‘He went ballistic and blamed her for marital meltdown.

10 Gwen Stefani geeft geheim podiumact vrij

Relax, breath and have fun.‘ Gwen Stefani, frontvrouw van No Doubt, gaf een rode loper interview op de Europese editie van de MTV-awards en antwoordde op de vraag wat haar stage-geheim is. ‘Yeh… and finding people in the audience. Connecting people.
Dat is waar ze van houdt en gelukkig van wordt dus. Gaat Gwen best ver in trouwens. Toen een groep boze Native Americans haar onlangs verzochten om haar clip Looking Hot niet uit te zenden deed ze dat meteen. In Looking Hot speelt Gwen een sexy Indianenprinses.