Politiek

LIVE: Regeerakkoord 2.0

12-11-2012 20:14

VVD en PvdA komen maandagavond om 20.30 uur naar buiten met de uitkomst van hun onderlinge overleg over het aanpassen van het regeerakkoord. De PvdA heeft, mede namens de VVD, aangekondigd dat er in perscentrum Nieuwspoort een persconferentie zal zijn van premier Mark Rutte en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). U kijkt toch ook Politiek24?

Maandagmiddag zaten Zijlstra en Samsom ruim drie uur op het ministerie van Algemene Zaken om met premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher de alternatieven door te nemen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Die maatregel uit het regeerakkoord zorgde vanwege de grote gevolgen voor de koopkracht voor zoveel onrust onder de achterban van met name de VVD, dat besloten is die aan te passen. Dat kan door geplande verlagingen van belastingschijven terug te draaien en de arbeidskorting te verhogen en die voor hogere inkomens af te schaffen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de afgelopen dagen de gevolgen voor de koopkracht van deze mogelijkheden uitgerekend.

Zijlstra en Samsom hulden zich vooralsnog in stilzwijgen, ook na afloop van het fractieberaad. Volgens Zijlstra heeft zijn fractie ‘een duidelijk standpunt’ ingenomen en zal hij dat overbrengen in het overleg met de PvdA. Samsom zei dat hij de goedkeuring heeft van zijn fractie voor verder overleg met de VVD.