Politiek

Roep om onderzoek Jorge Zorreguieta zwelt aan

12-11-2012 17:24

Advocate Liesbeth Zegveld wil dat justitie opnieuw kijkt naar haar aangifte tegen de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta. De aanleiding zijn verklaringen van onder meer nabestaanden van slachtoffers van de Argentijnse junta, die maandag zijn te zien in televisieprogramma EenVandaag.

Het is het eerste resultaat van het nieuwe project van onderzoeksjournalist/oorlogsverslaggever Arnold Karskens. De journalist doet onderzoek  naar de vader van prinses Maxima en is een crowdfunding project gestart. Afgelopen september door Argentinië en sprak met negen briefschrijvers: nabestaanden van slachtoffers en mensen die werkten voor het ministerie van Landbouw.

De advocate deed vorig jaar september aangifte namens nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. Ze beschuldigden Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) leverde de aangifte die Zegveld deed geen verdenking van of aanwijzing voor de persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij verdwijningen.

Meer over de uitzending van EenVandaag vindt u hier. Nederland 1,  18.15 uur. Financieel bijdragen aan het project van Karskens doet u hier.

(ANP/DeJaap)