Sport

De nieuwe Walcott staat al klaar

14-11-2012 09:00

Een van de meest opvallende namen in de selectie van Engeland voor het oefenduel van Zweden is toch wel die van Wilfried Zaha. De twintigjarige geboren Ivoriaan werd door Roy Hodgson geslecteerd naar aanleiding van de geweldige ontwikkeling die de jonge aanvaller doormaakt bij Crystal Palace.

Het is volgens Hodgson overigens geen overhaaste beslissing. De bondscoach liet voor de microfoon van BBC weten Zaha al twee jaar in de gaten te houden omdat hij hem toentertijd graag naar West Bromwich Albion zou willen halen.

Op zeventienjarige leeftijd mocht Zaha zijn debuut maken tegen Cardiff City. Het was de enige wedstrijd die hij speelde in dat seizoen. In het tweede seizoen was de vleugelaanvaller vrijwel meteen een vaste kracht voor Crystal Palace. Hij kwam dat seizoen tot 41 wedstrijden.

Momenteel staat Zaha op 98 wedstrijden voor de Londenaren waarin hij 14 keer scoorde en staat hij aan de vooravond van zijn internationale voetbalcarrière. Hiervoor staat hij nog wel voor de keuze Ivoorkust of Engeland al is die keuze volgens de Engelse bondscoach al gemaakt. Hij speelde immers voor alle Engelse jeugdelftallen. Maar door de regelgeving van de FIFA mag Zaha, zelfs als hij tegen Zweden zijn debuut maakt, nog altijd voor zijn geboorteland kiezen. Iets waar Didier Drogba dan weer vurig op hoopt. De aanvoerder van de Olifanten probeerde de aanvaller onlangs nog over te halen om zich bij de selectie van het Afrikaanse land te voegen.

Wat in ieder geval vaststaat is dat Zaha een geweldige carriere te wachten staat. De scouts van Liverpool en Arsenal zitten volgens de kranten elke week op de tribune. De jonge buitenspeler wordt door Arsenalfans al gezien als de natuurlijke opvolger van Theo Walcott die zijn aflopende contract nog altijd niet wilt verlengen.

Zo gek is dat ook niet, de overeenkomsten tussen Walcott en Zaha zijn groot. Beiden maakten op jonge leeftijd hun debuut in de Championship en zijn dezelfde type spelers. Waar Walcott de jongste Southampton-speler ooit is. wordt Zaha geroemd als het grootste talent wat ooit voor Crystal Palace uitkwam.

De kans is aannemelijk dat Zaha zijn eerste speelminuten voor het nationale team zal maken. De Zweedse bondscoach Erik Hamren zal voorbereid zijn. Tijdens de laatste persconferentie vertelde de bondscoach dat hij maar een voetballende Zaha kent en dat dat volgens hem iemand anders is. Hamren zal zijn huiswerk in de tussentijd wel gedaan hebben.