ThePostOnline

Fuck de overheid en doe het zelf

14-11-2012 15:59

Nederland is clichématig een coalitieland. Dat is fijn om heel veel redenen, maar het is ook lastig. De PvdA kiezer wilde dit kabinet niet, de VVD kiezer wilde dit kabinet ook niet. Toch hebben zij dit kabinet gemaakt. De enige die zijn zin gekregen heeft lijkt D66, en ook zij hebben nog wel het een en ander aan te merken op het regeerakkoord.

Tijd voor de inhoud
De regeringsverklaringen zijn afgelegd, het kabinet is meermaals beëdigd en Badr Hari zit weer in de cel. We hebben kortom eindelijk weer tijd voor de inhoud. De debatten op tv gaan eigenlijk volgens een vast patroon. De VVD zegt iets waarna de PVV zegt dat het niet ver genoeg gaat. De PvdA zegt daarna iets waarvan de SP zegt dat het niet ver genoeg gaat. Vervolgens vinden de christenen het niet christelijk genoeg, de groenen het niet groen genoeg, de liberalen het niet liberaal genoeg en de dierenpartij wil graag nog een keer  de bio-industrie op de agenda zetten. De PvdA antwoordt dan dat ze niet verder mochten gaan van de VVD en de VVD gebruikt dezelfde redenatie over de PvdA. Kortom niemand is tevreden en de kiezer, jij dus, al helemaal niet.

Klaagzang van de kiezer
En dus begint het weer op twitter en in de café’s, de klaagzang van de kiezer. Mensen die zeggen dan dat ze zoveel spijt hebben van hun stem omdat de partij waarop ze gestemd hebben hun droomwereld niet kan waarmaken. De pensioenen zijn niet goed, de verzekeringen zijn niet goed, het energiebeleid is niet goed, Nederland is niet veilig genoeg et cetera. Dit was na de vorige verkiezingen niet anders en zal na de volgende verkiezingen ook niet veranderen.

Zo werkt een democratie
Is dit erg? Nee zo werkt het nou eenmaal in een democratie en dat dit systeem voorkeur heeft boven dictaturen waar de bewindhebber wel altijd zijn zin krijgt is evident. Dit betekent echter niet dat men bij de pakken moet gaan neerzitten wanneer het overheidsbeleid niet groen genoeg is, de kleine zelfstandige in het gedrang komt of de zorg niet naar wens is. Fuck de overheid en doe het zelf.

Eigen coöperatie
Richt een coöperatie op en regel je eigen groene stroom. Dit loopt al lekker op Samso, een Deens eiland waar ze tegenwoordig meer groene stroom produceren dan ze kunnen verbruiken. Ook in Nederland zijn er initiatieven zoals op Texel en in Groningen. Is je verzekering niet toereikend voor je arbeidsongeschiktheidsrisico als kleine zelfstandige, richt je eigen fonds op. Met de opkomst van 3D printers en open source bronnen kan men in de nabije toekomst zelfs eigen medicijnen uitprinten en zo de kosten van de zorg drukken als gemeenschap. Zet zelf een vrijwilligersnetwerk van mantelzorgers op, zodat wanneer je zelf ziek bent, er iemand is die jouw demente moeder helpt met het avondeten. Maak een dekkend WIFI netwerk in je woonwijk en park met de buren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Onafhankelijkheid
Dit scheelt niet alleen geld, het verbetert de samenleving en geeft je een stuk onafhankelijkheid, bijvoorbeeld van de energiegiganten. Het klinkt misschien een beetje Kennediaans, maar loop eens niet zo te zeuren wat het land voor jou moet doen, neem zelf het heft in handen en doe wat voor elkaar.

CC Foto: effeietsanders