Politiek

Woord van het jaar: ‘Weglooppoliticus’

14-11-2012 12:38

Premier Mark Rutte was woensdagochtend nog maar net begonnen met zijn beantwoording over de vele vragen die leven bij de Regeringsverklaring of hij werd al onderbroken door Geert Wilders. Duizend excuses zouden volgens Wilders niet voldoende zijn en een nieuwe gang naar de stembus ligt volgens de PVV-voorman in de rede.

Het was een klassiek staaltje constructief meedenken – hier uw ironieteken – van Wilders, evenals de bijkans sleetse opmerkingen als ‘FC Knudde’,  ‘onzin’ en ‘bedrog’. Rutte besloot Wilders vervolgens in de hoek te zetten.

Wilders de wegloper
Rutte benadrukte dat het Wilders was die in april tijdens de Catshuis-onderhandelingen wegliep. Rutte gaf vervolgens toe  in oktober 2010 een fout heeft gemaakt door met de PVV  in zee te gaan. Rutte zei dat hij anders dan Wilders geen wegloper is, maar verantwoordelijkheid neemt als politicus. Hij zei dat hij met Wilders destijds afsprak dat over extra bezuinigingen gesproken zou worden als die nodig waren en dat hij daar op vertrouwde. “Ik maakte een fout met de PVV, dat hebben we in april gezien.”

“Meneer Wilders, u bent een weglooppoliticus”, besloot de premier. De Nationale Vergaderzaal werd gevuld met het geluid van geroffel op Kamerbankjes.