Politiek

Crisis gaat alleen maar erger worden volgens Asscher

15-11-2012 12:03

De gestegen werkloosheid en de toename van het aantal WW-uitkeringen geven voor minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan dat de bodem van de crisis nog niet bereikt is. “Ik ben me ervan bewust dat het voor de mensen om wie het gaat een hard gelag is”, laat Asscher donderdag weten aan het ANP.

Asscher stelt verder: “Er is geen simpele oplossing of één druk op de knop om dit probleem in kort tijdbestek op te lossen. We moeten met vereende krachten doorwerken aan het bieden van kansen voor mensen op de arbeidsmarkt, het verbeteren van de structuur van de arbeidsmarkt en het beteugelen van de crisis in Europa.”

De cijfers over de krimpende Nederlandse economie maken voor minister van Economische Zaken Henk Kamp duidelijk dat er in Nederland en Europa werk moet worden gemaakt van het economisch herstel. “Er is werk aan de winkel”, concludeert Kamp. Volgens de VVD’er is het in ieders belang om de economie te versterken en te laten groeien. ,,Daarom brengt het nieuwe kabinet de overheidsfinanciën op orde, werken we onnodige regels weg en geven we ondernemers betere toegang tot financiering zodat ze kunnen investeren en groeien.”

De economie krimpt…
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een eerste schatting. In de eerste twee kwartalen van dit jaar was nog sprake van een groei met 0,1 procent. De stevige krimp in het afgelopen kwartaal kwam doordat de investeringen van bedrijven en de uitgaven van consumenten sterk daalden, terwijl de export zwakker groeide dan in de eerste helft van het jaar. De productie nam in bijna alle bedrijfstakken af. De krimp was met 8 procent het sterkst in de bouw.

…en de werkloosheid neemt toe
In Nederland was in oktober 6,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) nam vorige maand met 17.000 toe, waardoor in totaal 563.000 mensen zonder baan zitten. In september stond het werkloosheidspercentage nog op 6,6 procent. Volgens het CBS kwamen in de afgelopen maanden vooral meer mensen van 45 jaar en ouder zonder werk te zitten. Van de nieuw bijgekomen werklozen behoorde ruim de helft tot deze groep. Van de beroepsbevolking tussen de 45 en 65 jaar is 5,8 procent werkloos.