Sport

Sportcafé De Scheve Schaats kijkcijferhit

15-11-2012 19:00

Schaatsen behoort nog steeds tot de top drie Nederlandse kijksporten, zo valt vandaag te lezen in de Volkskrant. Reden genoeg voor alle sponsoren om een volledig mediateam om iedere schaatsploeg te posteren. We willen natuurlijk allemaal geen minuut missen van Ireen Wüst die met twintig kilo aardappelen op haar rug tot kotsen toe een berg op rent en ook van de behandeling van het babyvirus van Stefan Groothuis mag niets gemist worden.

Maar laten we vooral het menselijke aspect van de sport niet vergeten. “Als Thijsje Oenema een Ikeakast in elkaar zet, is dat een typisch Liga-item.” Precies, laten we vooral beseffen dat schaatsers geen sportmachines zijn, maar bovenal mensen van vlees en bloed net als wij. En dus gaan we in navolging van het voetbal en het wielrennen ook in de schaatswereld weer ouderwets rond de borreltafel zitten.

Ben Spanjaard van Infostrada laat tegenover De Volkskrant weten dat hij ook graag een wekelijks praatprogramma van een uur over schaatsen ziet met “achtergrondinformatie die de NOS niet brengt.” Over de exacte invulling is men nog niet helemaal duidelijk; wie de rol van Johan Derksen krijgt is namelijk nog onbekend. Behulpzaam als we zijn denkt Sport.DeJaap alvast mee over de invulling van een dergelijk programma.

De anchor
Wie is er in staat om de tafelgasten goed tot zijn of haar recht te laten komen? Wie weet er alles van het wereldje, maar laat zich als een volleerd Wilfred Genée de mond snoeren als de tafelbrompot daar om vraagt? Precies, Mart Smeets.

Mart weet alles van het wereldje, hij heeft er immers in 1980 zijn eerste buitenechtelijke kind verwerkt. Sindsdien is de wollen trui geen moment meer van de vierhonderdmeterbaan weg te slaan geweest en kan hij zodoende een uur lang alle roddel en achterklap de borreltafel over slingeren.

Bang voor een al te dominante gespreksleider hoeven we ook niet te zijn. Sinds USADA hardhandig besloot de werkelijkheid van Smeets voorbij te fietsen, zal De Mart zich wel twee keer bedenken voor hij zijn obligate meningen de wereld in slingert.

De nestor en de lolbroek
Toegegeven, er is niemand die het onnavolgbare duo Derksen en Van der Gijp gaat evenaren. Dat verklaart ook gelijk het probleem van Tour du Jour; Van der Gijp werd vervangen door de onverstaanbare praatjesmaker en dopingzondaar Gert Jakobs. En Johan Derksen… die schoof af en toe zelf aan om te laten zie hoe weinig hij op had met fietsen.

Lastig dus om ook voor het schaatsen twee van analytische zwaargewichten te vinden die zich met Gijp en Derksen kunnen meten. En dat terwijl het toch niet zo moeilijk kan zijn. Geen gegoochel met spelpatronen, looplijnen en één op één spelen achterin, gewoon vantevoren bepalen of een schema 32 laag een beetje haalbaar is en klaar is Kees. Volgens mij moeten Ard en Keesie dat prima samen af kunnen nu ik er zo over nadenk.

De gebeten hond
Veel makkelijker gevonden is het antwoord op de vraag wie de Hansie Hansie moet worden van het stel. De ideale sidekick heeft zich de afgelopen jaren namelijk al nadrukkelijk voorgesorteerd in het Nederlandse journaille. Bij Studio Sport mag ie tegenwoordig over alles een mening hebben, zelfs bij de Wereld Draait Door is hij een graag geziene gast.

Erben Wennemars heeft inderdaad alles om de vrolijkste pispaal van de schaatsjournalistiek te worden. Hij praat te snel, te onduidelijk en te veel, hij heeft geen enkele moeite zijn emoties te tonen voor het oog van de natie en dat er af en toe met en vooral om hem gelachen wordt lijkt de sympathieke Dalfsenaar ook prima van zich af te kunnen laten glijden.

Muziek
Hebben we eigenlijk alleen nog een muzikaal intermezzo nodig. Iets dat lekker bij de schaatssport past. Nee, die Danny Vera zit er alleen maar op voorspraak van Johan Derksen, daar zijn we wel even klaar mee en zo’n Thialfs’ dweilorkest is veel te dominant. Wacht, er schijnt zich al iemand te hebben aangemeld.