ThePostOnline

Automobilisten, houd u aan de regels!

16-11-2012 14:28

Het zal u vast niet ontgaan zijn; Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam is sinds kort een nieuwe trajectcontrole geïnstalleerd. Ondanks stickers, matrix borden, lichtgevende pijlen, krantenberichten en honderden blogs zijn er een krappe 187.000 boetes uitgedeeld. In twee maanden! Hoe dom en onnozel kunnen mensen zijn? Natuurlijk, dat sommigen mensen GroenLinks of PVV stemmen verraadt al een en ander, maar toch: shockerend kan men de cijfers best noemen. Lijkt een onderzoek waard. Dat het onduidelijk is waar de trajectcontrole begint lijkt namelijk onwaarschijnlijk. Overal lichtgevende borden, pijlen, stickers en reclamezuilen van 130 meter hoog; Het zal minder duidelijk zijn geweest waar West-Berlijn ophield en Oost-Berlijn begon.

Hoe moeilijk kan het zijn om honderd te rijden waar je maar honderd mag? Iedere auto is immers uitgerust met een snelheidsmeter en iedereen zou toch in staat moeten zijn een beetje controle te houden over de rechtervoet. Het lijkt er niet op dat deze 187.000 boetes komen van mensen met collectieve spastische neigingen. Kennelijk van blinde, dove en oliedomme mensen. Men kan zich dan ook afvragen wat deze mensen überhaupt op de weg te zoeken hebben. Er is echter meer.

Alleen voor anderen
De gemiddelde automobilist meent namelijk dat verkeersregels alleen voor anderen gelden, niet voor hem of haar. Een kwaaltje waar veel Nederlanders last van hebben. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar het programma Wegmisbruikers; Het zijn altijd belachelijke boetes en regels, de situatie – bumperkleven op twee meter afstand – was helemaal niet gevaarlijk, enzovoorts. Bovendien wordt de politieman van dienst altijd voorzien van gratis advies om ander werk te gaan zoeken in plaats van centen af te pakken hardwerkende burgers. Hardwerkende burgers in een roze polo, met zongebruinde kop achter het stuur van een cabriolet, in de winter. Juist. Het overtreden van wetten en regels is strafbaar, deal with it!

Individuele burgers dienen zich gewoonweg te gedragen naar de geldende wetten en regels. Wat men daar als burger verder van vind is volstrekt irrelevant. Men mag nu eenmaal niet zelf bepalen welke regel wel en niet geldt. Moet men ook niet willen. Er heeft namelijk nog nooit één burger aangetoond met verantwoordelijkheid om te kunnen gaan. In het eigen werk of de privé sfeer, vroeg of laat komen er altijd ongelukken van. Het is daarom maar goed dat er een wetgever is om de dwalende burger met raad en daad bij te staan; uitgekiende wetten en regels die het leven zo aangenaam mogelijk maken. Accuraat en bij de tijd.

Doe u zelf een lol
Doe u zelf dan ook een lol en houdt u zich gewoon aan de regels. Er ís over nagedacht en wie bent u om te twijfelen? Het scheelt u bovendien een hoop ergernis én is goed voor de portemonnee. Als u zo nodig rebels wilt zijn, neem dan liever de trein. Doet u nog eens iets goeds voor het milieu en maakt u de weg vrij voor mensen die wel weten hoe het hoort.