ThePostOnline

Laat noodhulp aan Syrië over aan Europa

16-11-2012 18:30

Na een bezoekje aan de Turkse premier begin november, kondigde Rutte aan 2 miljoen extra te geven voor humanitaire hulpverlening aan de
Syrische vluchtelingen. De teller stond toen al op 11,2 miljoen euro. Nederland maakt deze week bekend dat er 10 miljoen gaat naar UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Ook de EU gaf deze week aan dat er nog meer geld naar de Syrische vluchtelingen moet en gaat.

Waar is de coördinatie?
Is er bekend hoeveel geld er inmiddels al per Nederlandse inwoner naar de Syrische vluchtelingen is gegaan? De Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking heeft de volle bevoegdheid subsidie te verlenen ten behoeve van noodhulp of conflictbeheersing, dat heeft de
EU ook. Dit is goed. In situaties dat er binnen 24 uur hulp op locatie moet zijn, is het onmogelijk om eerst de vraag door de politieke
draaimolen te laten gaan.

De vraag is alleen in hoeverre Nederland en de EU langs elkaar heen werken. Zou Minister Ploumen communiceren met dhr. Wittebrood, hoofd humanitaire hulpverlening van de EU, alvorens zij breed in de media verkondigt weer een zak geld beschikbaar te stellen? En zou er overleg plaatsvinden naar welke organisatie die geldzak het beste kan gaan? Waar is de coördinatie?

Politiek cadeau of humanitaire hulpverlening?
Ja, de situatie in Syrië is erger geworden. Ja, hierdoor zijn er meer vluchtelingen. Ja, er moet geld naartoe. Allemaal waar. De vraag is alleen wie bij houdt wat op Europees en nationaal niveau wordt uitgegeven en of dit nog wel in verhouding staat tot wat wij wensen uit te geven aan humanitaire hulp. Dit bedrag moet natuurlijk op neutrale wijze gelijk staan met wat wij uitgeven aan andere landen in acute nood.

Ik benadruk even het woord neutraal. Bij humanitaire hulpverlening is er geen sprake van samenwerking op politiek niveau. Het dient neutraal, onpartijdig, en onafhankelijk te zijn. Het feit dat onze Premier besluit na een bezoekje aan de Turkse premier om extra geld over te maken, lijkt eerder op een politiek cadeau dan op humanitaire hulpverlening.

Al met al lijkt het erop dat de Syrische vluchtelingen mogen boffen met het feit dat ze in mediagenieke noodsituatie verkeren. Ze worden ingezet als schaakstukken in de politiek, Rotary clubs gebruiken het om geld in te zamelen om hun kerstgevoel af te kopen en het potje van de EU moet toch voor 1 januari op dus is dit een prima oplossing. Mocht je land ooit in nood verkeren, als het gehyped wordt in de media; zit het wel snor.

First things first, regel per direct coördinatie. Minister Ploumen, geef dit geld aan Europa. Dit is een typisch taakje voor hen. Hier hebben we immers Europa voor opgericht.

Cc-foto: folkehjelp