Leven

Studentenkamerverhuurders snoeihard geraakt door Samsom I, studenten uiteindelijk de klos

16-11-2012 11:23

Woningnood studenten onder Rutte I? Groot! Woningnood studenten onder Rutte II/Samsom I? Groter! Dankzij het nieuwe regeerakkoord hebben studentenwoningcorporaties geen zin meer nieuwe studentkamers op te knappen of nieuw te bouwen. Dat komt doordat de regels van de verhuurmarkt worden geliberaliseerd met een extreme prijsdaling voor studentenwoningen als gevolg. Dit schrijft de Volkskrant.

Voorheen werd de prijs van huurwoningen bepaald aan de hand van het beruchte ‘puntenstelsel’. Hoe meer punten, hoe hoger de huur.

Vrije sector
Maar onder het nieuwe kabinet wordt de huur bepaald door de WOZ-waarde van de woning. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de huur. Die huur mag jaarlijks maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde bedragen.

Ideaal voor verhuurders in de vrije sector: die gaan er eindelijk eens op vooruit en zitten niet meer vast aan een sociaal maar oneerlijk stelsel. Misschien verdienen verhuurders nu zelfs wel meer dan de maandelijkse hypotheeklast.

80 euro
Maar studentenwoningen hebben doorgaans een zeer lage WOZ-waarde. Ze zijn klein, hebben beperkte voorzieningen en staan aan de rand van woningcentra.

De huur voor een woning in een studentencomplex als een studentenflat kost nu gemiddeld 180 euro per maand. Dat kan straks zakken tot onder de 80 euro.

Resultaat: te weinig winst voor corporaties. Zo weinig, dat ze op verlies afstevenen. Dus stoppen ze met nieuwbouwen en opknappen om het verlies niet te laten oplopen.

Delft
Studentenhuisvester DUWO (één van de grootsten) zal op deze manier vanaf 2013 zeker zes miljoen euro minder verhuurwinst per jaar maken. En omdat er in het regeerakkoord ook een nieuwe ‘verhuurdersheffing’ staat (extra belasting voor verhuurders om het begrotingstekort te dichten) die ook al elf miljoen euro per jaar gaat kosten, verdampt de winst bijna geheel.

DUWO heeft daarom op het laatste moment afgezien van de bouw van 520 nieuwe studentenkamers in Delft. Het is niet ondenkbaar dat andere corporaties zullen volgen.

En dat terwijl er de komende jaren nog zo’n 30.000 studentenkamers extra nodig zijn.