ThePostOnline

Niet te missen: de tien weekend-mustreads

17-11-2012 15:58

Wat u eigenlijk niet mag missen in de weekendbijlages? Rihanna is champagnepusher, Israël’s raketprobleem, puriteinse seks in Amerika, karaokekids in India, boomeconomie Sierra Leone en Plasterk die meer mag niet meer feesten.

Plasterk mag niet meer feesten
Waarom waren er drie ministers op de première van Hij Gelooft in Mij? Diederik Samsom vindt het véél te veel. Oud-minister van feesten en partijen Ronald Plasterk stond weer ouderwets wethouder Hekking te spelen, terwijl de nieuwe chef binnenland er uit hoofde van zijn functie eigenlijk niets te zoeken had. Jet Bussemaker, tegenwoordig minister van Onderwijs én Cultuur, was er ook dus daarmee was de regering present. En wat moest Edith Schippers met haar moeder tussen al die volkse types? Moest zij het Telegrafige VVD-smaldeel vertegenwoordigen, nu Rutte niet meer komt? Weet u nog: de premier dook tijdens de verkiezingstijd ineens op bij de première van De Jantjes in een innige omarming met Willeke Alberti. Maar de minister-presidentiële aanwezigheid op rode lopers zal tot een minimum beperkt worden. Rutte en Samsom vinden meedeingedrag ongepast in tijden van crisis. ‘De uitnodiging was kennelijk indringend. Maar Rutte is niet gegaan en ik ook niet. Ik heb er de wenkbrauwen bij opgetrokken en mij voorgenomen  de bewindslieden te vragen daar voortaan prudent mee om te gaan.’ (Bron:Volkskrant).

Politieke seks in puriteinse landen
Paris Match knipoogt naar al die moralisten die zich opwinden over politieke seks-slippertjes. In Frankrijk lachen ze erom. Een van de redactrices van Paris Match was minnares van Francois Hollande, de huidige president, toen hij nog getrouwd was met Ségolene Royal. Daar zeggen ze Et alors bij vreemdgaannieuws.

Karoake-kids veranderen India
Hoe feest de happy few in India? The Financial Times liep mee en constateerde dat karoake-bars broedplaatsen zijn van opwaarts mobiel gedrag, vooral voor vrouwen. Op papier mogen de dames alles, in de praktijk zijn ze vaak gedwongen zich naar vaak patriarchale regels te schikken.

Theatergraaier Van Hove zegt fuck you
Kom op nou. Als je goed bent, mag je cashen. Als je briljant bent, mag je zelfs je vriend, een decorbouwer, benoemen tot ‘scenograaf’ in je hofhouding. Ivo van Hove, de Vlaamse regisseur, heeft zijn hand een tikje overspeelt als baas van Toneelgroep Amsterdam (TA). De volgesubsidieerde kunstenmaker verdient meer dan de Balkenende-norm, maar weigert inzicht te geven in zijn loonstrookjes. Beetje brutaal, want dat moeten baasjes van woningcorporaties ook, en die bouwen nog huizen waarin je kan wonen. Hier komt gedonder van. Vanaf 1 januari geldt een nieuw wettelijk regime. Dan is TA verplicht tot openheid en staat er een boete op salarissen op gages boven de Balkenende-norm. Maar wát zegt Van Hove? ‘Dat alles behoort tot mijn privacy.’

Rihanna voert journalisten dronken in vliegtuig
Dinsdag komt de nieuwe cd uit van Rihanna, en dus is er een internationaal pr-offensief. Journalisten mochten met de 24-jarige zangers mee op een intercontinentaaltje naar Mexico City. Telegraaf’s Bart Wijlaarts zat aan boord en zag dat Rihanna champagne schonk, iedereen opriep dronken te worden, maar zichzelf terugtrok om een tukkie te doen. Waarom ‘de hardst werkend vrouw in showbizz’ zich zo uitslooft? De verslaggever denkt hardop. ‘Omdat het kan? Omdat het haar rock-’n-rolldroom was? Of omdat Rihanna gewoon heel goed weet wat je moet doen om de grote wereldster te blijven?’ Antwoord op deze multiple-choice vraag: ‘We neigen naar het laatste.’ (Privé-pagina, De Telegraaf)

‘Lubbers benoemde Brabantse burgemeester’
Onthulling over de politieke machinaties achter de schermen. Oud-premier Ruud Lubbers parachuteerde bevriende CDA-politici tot burgemeester in Tilburg en Den Bosch en ging daarmee in tegen de adviezen van gemeentelijke benoemingscommissies. Wim Kok, toenmalig PvdA-leider, stoorde zich aan het paapse gemarchandeer (ook omdat PvdA-er Bram Stemerdink werd gepasseerd) en stuurde een pissig kattebelletje.

Natascha Kampusch werd multimiljonair door ontvoering
Het enige plezier dat Natascha Kampusch heeft gehad van haar zesjarige ontvoering is een goed gevulde bankrekening. Door de verkoop van haar onwaarschijnlijke levensverhaal is ze multi-miljonair en kan ze geld steken in een opvanghuis in Sri Lanka. Voor de rest is haar leven na de ontvoering door een gek die haar opsloot en misbruikte nog steeds hels. Idiote complot-denkers beschuldigen haar van verzinsels en slachtoffer-fetisjisme. Meest bizarre is deze: ontvoerder Robert Priklopil zou geen zelfmoord hebben gepleegd, maar zijn vermoord door een anti-pedo-netwerk, waarmee Natascha een porno-film zou hebben opgenomen. (Bron: AD).

Armste land ter wereld groeit met 21 procent
Sierra Leone is een democratie en dus mogen de inwoners van het land, waar 60% van de bevolking van minder dan 1,25 dollar per dag moet leven, vandaag een nieuwe president kiezen. Het zittende staatshoofd wist veel investeringsgeld uit Europa, en vooral China, naar de West-Afrikaanse republiek te lokken. Hij legde snelwegen aan en zorgde voor een publieke ziektekosten-verzekering, resulterend in extreme groeicijfers. Na Libië is Sierra Leone de snelstgroeiende economie ter wereld, aldus het IMF.

Iran-raket raakt Israël
De strijd is ongelijk in het Israelisch-Palestijnse conflict. Israel is superieur, maar de Palestijnen hebben nu een raket die meer dan 60 kilometer kan vliegen en dus Tel Aviv kan bereiken. De Fajr-5 is ontwikkeld door Iran en wordt geleverd door Hezbollah, de Libanese vrienden van Iran. Narigheid die tot nog meer narigheid gaat leiden. Wie stopt deze escalatie-ladder?

Alles is liefde op tv
Omdat je óók moet ontspannen, is vanavond Alles is Liefde op tv, met Carice. Aan Volkskrant Magazine gaf ‘s lands grootste actrice een interview, waarin ze ook over haar eigen liefdesleven verhaalt. Daarin is niet alles liefde. Geen vent doet normaal tegen haar, treurt ze. ‘Mannen slijmen of negeren mij.’