Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: 50Plus nu populaire partij, imago Rutte beschadigd

18-11-2012 11:00

Na twee weken met zeer grote verschuivingen zien we deze week bij VVD en PvdA een vorm van stabiliteit. De VVD gaat één zetel vooruit naar 24 zetels en de PvdA zakt nog één zetel weg naar 26. Samen staan ze nog steeds op 50 zetels, en dat is 29 zetels verlies. Bij de andere partijen zien we dat SP, PVV en D66 in totaal inmiddels op zes en zeven zetels winst staan.

Een partij die sinds de verkiezingen ook gestaag stijgt is 50PLUS. Vandaag weer één zetel meer, waardoor het totaal op zeven zetels komt (+vijf). Van de kiezers boven de 50 jaar stemt nu meer dan 10 procent 50PLUS. Van de PvdA-kiezers van twaalf september boven de 50 jaar geeft nu 10 procent aan 50PLUS te stemmen. Bij VVD en CDA is dat ongeveer vijf procent.

Regeerakkoord
Na het aanpassen van het regeerakkoord zijn een serie vragen herhaald, die een week ervoor ook zijn gesteld. Daaruit is op te maken dat nu 34 procent van de VVD-kiezers positief is over het akkoord (was 28 procent) en 39 procent negatief (was 58 procent). Bij de PvdA-kiezers is nu 38 procent positief (was 44 procent) en 35 procent negatief (was 36 procent). Hoewel dat wel een vooruitgang is, zijn die cijfers voor kiezers van de regeringspartijen kort na het aantreden behoorlijk laag.

Overall vindt 59 procent van de VVD-kiezers dat de PvdA het meest bereikt heeft met dit regeerakkoord (was 65 procent). Wel hoopt 58 procent van de VVD-kiezers dat het kabinet de hele rit uitmaakt.

Mark Rutte
Hoewel het overgrote deel der Nederlanders (69 procent) en een nog groter deel van de VVD-kiezers (82 procent) het sterk van premier Rutte vindt dat hij zijn excuses heeft aangeboden, is zijn positie (nog) niet echt verbeterd. In december scoorde hij nog 6,4. Eind oktober was dat 5,7 en nu is dat 5,0.

Voor de verkiezingen scoorde Rutte bij de VVD-kiezers ongeveer een 8. Nu is dat 6,2 (wel weer 0,8 meer dan een week geleden). Bij de PvdA-kiezers scoort hij nu een 5,0 (was vorige week 5,4) en dat is lager dan een jaar geleden toen hij 5,8 scoorde.

Wittebroodsweken
57 procent van de kiezers vindt dat Rutte te vaak van mening verandert, bij de VVD-kiezers is dat 46 procent. 35 procent vindt hem een sterke leider (van de VVD-kiezers is dat 52 procent). 42 procent denkt dat hij het de komende jaren goed zal doen als premier. Bij de PvdA-kiezers is dat 61 procent.

Voor een nieuwe regering kort na het aantreden (gebruikelijk de “wittebroodsweken”) zijn dit relatief zwakke cijfers. Zeker als we kijken naar het oordeel van kiezers van de partij van de premier. Die zijn altijd het meest enthousiast over een nieuwe regering en de premier.

Het complete rapport kunt u hier downloaden (pdf). De wekelijkse opiniepeilingen worden verzorgd door Peil.nl.